4 FELURI DE A PRIVI O SANIE

 

1 CA DISTRACȚIE DE IARNĂ

A venit din nou iarna, ceea ce înseamnă că a sosit timpul să ne aducem aminte de momentele plăcute din copilărie și să ne distrăm puțin în zăpadă. Fie că vei face o plimbare într-o sanie trasă de cai sau te vei da cu ea pe un deal abrupt, te așteaptă o experiență de neuitat.

2 CA VEHICUL PENTRU MOȘ CRĂCIUN

În fiecare Ajun de Crăciun, Comandamentul American de Apărare Aerospațială îl urmărește pe Moș Crăciun cu sateliți și radare puternice, pe măsură ce acesta călătorește în jurul lumii, în sania lui trasă de reni. Traseul lui poate fi urmărit în timp real pe site-ul NORAD dedicat lui Moș Crăciun (www.noradsanta.org).

3 CA MIJLOC DE TRANSPORT

De obicei, roata este considerată cea mai veche invenție a omului. Totuși, dacă stai să te gândești, sania ar putea fi și mai veche: legi două scânduri de un câine sau un cal și ești gata de plecare. Pentru ca sania să alunece, i se montează tălpi. Astfel se topește zăpada și se reduce frecarea. Strămoșii noștri nu știau nimic despre frecare, dar asta nu i-a împiedicat să aprecieze cât de folositoare este o sanie.

4 CA SPORT

În 1880, un englez care își petrecea vacanța în St. Moritz, Elveția, a inventat din întâmplare bobul, fixând două sănii între ele ca să alunece pe un versant. Bobul, numit și Formula 1 pe gheață, este un sport de mare viteză și înaltă tehnologie: o sanie care alunecă pe o pistă de gheață poate ajunge la viteza de 140 de kilometri pe oră.

Vote it up
56
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza