4 schimbari ce protejeaza inima

Un studiu a demonstrat ca aceste comportamente reduc riscul de deces cu 80% pe o perioada de opt ani
 

<p>

Se pare ca exista o legatura intre factorii care tin de stilul de viata si sanatatea inimii, cercetatorii adaugand mai multe dovezi pentru a sustine de ce este important sa faci exercitii fizice regulate, sa ai o dieta mediteraneana, o greutate corporala normala si, cel mai important, o viata fara fumat.

In cadrul studiului s-a constatat ca adoptarea acestor 4 comportamente legate de stilul de viata protejeaza impotriva bolilor de inima coronariene, precum si a acumularii depozitelor de calciu din arterele inimii si reduc riscul de deces din toate cauzele cu 80% pe o perioada de opt ani. Rezultatele sunt publicate online in Jurnalul American de Epidemiologie.

“Acesta este primul studiu care a descoperit o asociere intre factorii cu risc scazut ce tin de stilul de viata si semnele timpurii ale bolilor de inima si moarte, intr-o evaluare longitudinala unica”, spune Haitham Ahmed.

“Am evaluat datele de la peste 6.200 de barbati si femei, cu varste cuprinse intre 44-84 de ani, care provin din medii diferite. Toti participantii au fost urmariti pe o perioada medie de 7,6 ani. Cei care au adoptat toate cele patru comportamente sanatoase au avut rata de deces mai mica in aceasta perioada de timp, comparativ cu participantii care nu au adoptat niciunul dintre comportamentele sanatoase”, spune Ahmed.

Participantii au fost recrutati din sase centre universitare medicale si nu aveau boli cardiovasculare, atunci cand au fost inrolati. Au fost testati cu ajutorul tomografiei computerizate pentru a vedea daca exista semne timpurii de depozite de calciu in artere. Pe masura ce studiul a progresat, cercetatorii au evaluat daca participantii au avut un atac de cord, dureri in piept, angioplastie sau au murit din cauza bolii coronariene sau din alte cauze.

Cercetatorii au dezvoltat un scor pentru stilul de viata pentru fiecare dintre participanti, de la 0 (cel mai putin sanatos) la 4 (sanatos), bazat pe dieta, indicele lor de masa corporala (IMC), activitate fizica si fumat. Numai 2%, 129 de participanti, au indeplinit toate cele patru criterii de stil de viata sanatos.

“Dintre toti factorii, am constatat ca evitarea fumatului a jucat cel mai mare rol in reducerea riscului de boli cardiace coronariene si a mortalitatii. De fapt, fumatorii care au adoptat doua sau mai multe dintre comportamentele sanatoase au avut rate mai mici de supravietuire dupa 7.6 ani decat nefumatorii care au fost sedentari si obezi”, spune Roger Blumenthal, cardiolog si autor principal al studiului.
“Desi exista factori de risc pe care oamenii nu ii poate controla, cum ar fi istoricul familial si  varsta, aceste masuri legate de stilul de viata sunt lucruri pe care oamenii le pot schimba si, prin urmare, acest lucru va conta pentru sanatatea lor”, spune Ahmed. Adoptarea unui stil de viata sanatos este importanta nu numai pentru reducerea riscului de boli de inima, dar, de asemenea, pentru prevenirea mortalitatii din toate cauzele.

</p>

Vote it up
308
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza