33 de feluri de a economisi energie

 

„Stinge lumina!“
era strigătul meu de luptă când cei patru copii ai mei încă locuiau cu mine. Mă enervează la culme să văd o cameră goală cu lumina aprinsă, consumând electricitate preţioasă, pe care trebuie să o plătesc. După ce s-au mutat copiii, am crezut că gospodăria noastră a devenit destul de eficientă. Complet fals! Într-una din zile, am investit 35 euro într-un contor care afişează câtă electricitate se consumă (1), iar cifra afişată mi-a produs un şoc.

Nu eram acasă decât eu şi Spud, terrierul nostru. Niciun aparat nu mergea, iar lumina venea de afară. Atunci de ce consuma casa mea 530 waţi de electricitate, aproape la fel de mult ca 17 becuri?

Era numai un singur fel de a afla. Am pornit cu Spud la vânătoare de vampiri energetici.

În biroul meu, contorul afişa cifre mari. Calculatorul (2) folosea 100 de waţi, monitorul 44 şi imprimanta consuma doi waţi, deşi nu făcea nimic (3). Modemul de bandă largă şi reţeaua wireless consumau 10 waţi.

În sufragerie nu funcţiona nimic, dar un bec roşu arăta că televizorul era în stand-by (4), consumând 24 de waţi, deşi nu era deschis. Sus, în camera de oaspeţi, radioul cu ceas consuma 44 de waţi, deşi nimeni nu mai dormise acolo de săptămâni. La parter, congelatorul consuma 86 de waţi (5).

Cu toate acestea deconectate de la priză, tot mai rămâneau 370 de waţi care se duceau nu se ştie unde. Oare cum se consumau? Spud a fost cel care a descoperit. În timp ce eu verificam termoplonjorul din baia de serviciu, pe care o folosim rar, câinele s-a cuibărit pe podea, lângă caloriferul port-prosop. Ceva din privirea lui încântată m-a făcut să ating caloriferul. Au! Era fierbinte.

Deşi nu folosea nimănui, ardea 370 de waţi, consumând opt unităţi de electricitate pe zi. Toate astea mă costau în jur de 370 euro pe an.

În câte alte cămine, din Irlanda şi până în România, se găsesc asemenea vampiri care sug electricitatea, mărind costurile facturii? În multe.

În Danemarca, vampirismul electric reprezintă 10% din consum. În fiecare cămin din Germania se irosesc în medie 45 de waţi, determinând eliberarea a 14 milioane de tone de CO2 în atmosferă.

Odată pornit în căutarea aparatelor-vampir care se ospătează cu energie deşi nu sunt în funcţiune, vei fi uimit ce vei găsi. O cafetieră foloseşte patru waţi chiar şi atunci când nu ţine cafeaua caldă. Un cuptor cu microunde foloseşte până la şase waţi când nu este în funcţiune. Un casetofon în stand-by consumă până la 18 waţi, un detector de mişcare până la cinci waţi. Soneria foloseşte doi waţi prin intermediul transformatorului ei, chiar şi atunci când nimeni nu apasă pe buton.

Preţurile electricităţii variază în diferite ţări, dar, în principiu, fiecare watt costă aproximativ un euro pe an. Cum poţi evita aceste costuri? Trebuie să fii neîndurător! Când aparatele nu sunt în funcţiune, scoate-le din priză!

Scoaterea din priză contează, deoarece consumul de electricitate din Europa a crescut cu aproape o treime în 15 ani, în ciuda creşterii preţurilor. În acelaşi timp, producţia de energie s-a diminuat. Uniunea Europeană producea cu nouă procente mai puţină energie în 2006 decât cu zece ani înainte.

Consecinţele sunt importante. Deja, aproape 55% din energia Europei este importată. Cea mai mare parte, o treime, vine din Rusia. La mijlocul iernii trecute, am văzut ce se întâmplă când furnizarea este oprită: douăzeci de ţări sunt perturbate. Nu există decât o singură soluţie. Fatih Birol, economistul-şef al Agenţiei Internaţionale a Energiei, a spus: „Avem nevoie de o revoluţie a energiei, dar timpul nu este de partea noastră“.

Dacă o revoluţie a energiei trebuie să înceapă de undeva, atunci trebuie să înceapă de acasă. Consumul casnic de energie reprezintă peste un sfert din cel al Europei. Gospodăriile reprezintă sectorul care înghite cea mai multă electricitate. Însă tot aici există şi cel mai mare potenţial pentru economisirea de energie.

Este important să descoperi vampirii de energie, cum am făcut eu, dar nu este nici pe departe suficient. Chiar dacă scoţi din priză încărcătorul telefonului când nu îl foloseşti, nu e cazul să crezi că ai salvat lumea. De ce? Dacă vei conduce maşina o singură secundă, amprenta de carbon a acestei acţiuni este echivalentă cu ceea ce tocmai ai economisit scoţând încărcătorul din priză.

În concluzie, este o luptă continuă. După ce am instalat becuri economice în toată casa, acum am un nou strigăt de luptă: „Reglează termostatul mai jos şi mai pune-ţi un pulover!“.

Noi toţi putem face multe lucruri pentru a economisi energia. Fiecare acţiune pozitivă pe care o întreprindem scade şi cheltuielile, şi presiunea asupra resurselor naturale ale planetei.

Acasă, iarna

6. Reglează termostatul la o temperatură mai joasă.
Încăperile mai răcoroase sunt mai confortabile decât crezi.

7. Ajustează valvele de la calorifere
astfel încât să fie mai puţină căldură în camerele nefolosite. Mută mobila mai departe de calorifere, pentru a nu bloca încălzirea. Lipeşte foiţă de aluminiu pe peretele din spatele fiecărui calorifer pentru a reflecta căldura spre cameră.

8. Păstrează temperatura apei calde din boiler
la circa 60 de grade Celsius. Apa la temperatură mai joasă pune în pericol sănătatea, iar apa la temperatură mai ridicată reprezintă o pierdere.

9. Izolează zidurile duble şi podul
pentru a crea o atmosferă plăcută în casă. Astupă cu ziare hornurile nefolosite, pentru a micşora pierderea de căldură. Pune covoraşe pe podelele neacoperite.

10. Stinge lumina în camerele goale.
Un bec economic reduce cu 80% consumul de electricitate. Depistează vampirii de energie şi scoate din priză aparatele când nu le foloseşti.

11. Cu un beţişor aromat aprins sau un con de hârtie aprins,
verifică uşile şi ferestrele, ca să nu fie curent. Instalează geamuri duble sau termopane. O bandă izolatoare acoperă eficient golurile din geamuri. Pune draperii la geamurile şi uşile care dau spre exterior şi cuverturi sau covoraşe pe pereţii care dau spre exterior.

Acasă, vara

12. Dacă iarna consumi energie pentru mai multă căldură, vara de ce pui aerul condiţionat la 18 grade Celsius?
Consumi mult.

13. Consumul unui ventilator de tavan e de o zecime din cel al unui aparat de aer condiţionat.
Iarna, el poate recircula aerul cald. Acoperă zidurile exterioare cu copaci, arbuşti sau viţă şi nu vei mai avea nevoie de aer condiţionat. Zugrăveşte casa la exterior în culori deschise, care reflectă căldura soarelui.

14. În casă e mai răcoare dacă găteşti la microunde sau la grătar,
nu la cuptor.

15. Pe caniculă, deschide geamurile de la etajul de jos pe partea din care vântul bate spre casă, iar pe cele de la etajul de sus pe partea adăpostită de vânt.
Aerul fierbinte va fi aspirat afară.

În bucătărie

16. Fierbe numai câtă apă ai nevoie,
nu umple ceainicul mai mult.

17. Pune capac la cratiţe,
astfel mâncarea va fi gata mai repede. Foloseşte o oală sub presiune sau o oală de gătit cu aburi în loc să fierbi apă.

18. Închide cuptorul cu zece minute înainte de a scoate
mâncarea afară din el. Mâncarea va continua să se facă în timp ce cuptorul se va răci. Foloseşte programul de autocurăţare al cuptorului cât timp acesta e încă fierbinte.

19. Curăţă praful de pe condensatorul din spatele frigiderului.

20. Să repari sau să schimbi?
Frigiderele mai noi consumă până la 70% mai puţină energie decât cele fabricate înainte de 2000. Noile maşini de spălat vase folosesc cu 25% mai puţină apă fierbinte (se foloseşte mult mai multă apă fierbinte la o spălare manuală a vaselor). Regula de aur: dacă reparaţia costă jumătate din costul unui nou produs, cumpără unul nou.

21. E mai bine să fierbi apă pentru paste într-o cratiţă pe aragaz?
Nu. Este mai bine mai întâi să fierbi apa într-o cană electrică şi apoi să o pui în cratiţă şi să o aduci din nou la punctul de fierbere. Te costă aproape la jumătate. Însă o mare parte din electricitate se obţine din arderea gazelor naturale, deci acesta este un proces ineficient, iar pentru mediu efectul este cam la fel. Atunci cum ar trebui procedat? Iarna ar trebui să foloseşti gazul, deoarece flacăra va genera căldură în bucătărie. Vara ar trebui să foloseşti fierbătorul electric şi apoi gazul pentru a nu se face cald în bucătărie.

Spălarea hainelor

22. Redu temperatura apei încălzite de maşina de spălat
la 30 de grade Celsius şi umple întotdeauna cuva maşinii de spălat.

23. Curăţă filtrul de scame al maşinii de spălat.
Dacă este blocat, aceasta foloseşte cu o treime mai multă energie.

24. Poartă haine care nu necesită călcare.

Condusul

25. Evită să conduci.
Călătoriile scurte sunt cele care consumă cea mai multă energie şi care poluează cel mai mult, iar un sfert dintre călătoriile cu maşina sunt sub trei kilometri. Merită să mergi pe jos sau cu bicicleta pe astfel de distanţe. şi evită orele de vârf.

26. Condu prudent şi încet, ca şi cum nu ai avea frâne.
Nu încerca să te iei la întrecere cu semafoarele. Nu porni motorul până când nu eşti gata să pleci mai departe. Când te opreşti pentru mai mult de două minute, opreşte motorul. Când porneşti, introdu în viteză la turaţie mică.

27. Asigură-te că ai presiune în cauciucuri.
Vei economisi energie, vei micşora uzura şi vei conduce în siguranţă. Dă jos portbagajul de pe acoperiş când nu îl foloseşti.

28. O maşină mică şi cu motor diesel foloseşte mai puţină energie decât una hibrid
de genul Toyota Prius. GPL-ul reduce costurile pentru combustibil cu peste 40%. Fii atent la indicatorul consumului de benzină. Aerul condiţionat foloseşte foarte mult combustibil.

La birou

29. Scoate din priză toate aparatele la sfârşitul zilei.
O firmă cu 100 de calculatoare ar economisi astfel 6.300 de euro pe an. Chiar dacă închizi aparatul, el tot consumă energie, aşa că trebuie scos din priză.

30. Un laptop foloseşte aproape 15% din energia unui calculator.
Consumul unui monitor cu ecran plat e de o treime din cel al unui monitor cu tub catodic. Când cumperi unul nou, studiază etichetele şi află informaţii despre consumul de energie.

31. Consumă mai puţină hârtie.
Copiază electronic documentele. Printează pe ambele feţe ale colii.

32. Foloseşte propria cană de cafea, nu pahare de unică folosinţă.
Cultivă plante de ghiveci, pentru a îmbunătăţi calitatea aerului fără a folosi aerul condiţionat.

33. Nu lăsa aprinse corpurile de iluminat cu tuburi reflectorizante.
Stinge-le când pleci din cameră cinci minute. Reaprinderea nu consumă multă energie.

Vote it up
10
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza