33 de feluri de a economisi energie

Lupta mea cu gazul, electricitatea, apa si combustibilulFoto: The Reader's Digest Association, Inc./GID
 

<p>"Stinge lumina!" era strigatul meu de lupta cand cei patru copii ai mei inca locuiau cu mine. Ma enerveaza la culme sa vad o camera goala cu lumina aprinsa, consumand electricitate pretioasa, pe care trebuie sa o platesc. Dupa ce s-au mutat copiii, am crezut ca gospodaria noastra a devenit destul de eficienta. Complet fals! Intr-una din zile, am investit 35 euro intr-un contor care afiseaza cata electricitate se consuma (1), iar cifra afisata mi-a produs un soc.

Nu eram acasa decat eu si Spud, terrierul nostru. Niciun aparat nu mergea, iar lumina venea de afara. Atunci de ce consuma casa mea 530 wati de electricitate, aproape la fel de mult ca 17 becuri? Era numai un singur fel de a afla. Am pornit cu Spud la vanatoare de vampiri energetici.

In biroul meu, contorul afisa cifre mari. Calculatorul (2) folosea 100 de wati, monitorul 44 si imprimanta consuma doi wati, desi nu facea nimic (3). Modemul de banda larga si reteaua wireless consumau 10 wati.In sufragerie nu functiona nimic, dar un bec rosu arata ca televizorul era in stand-by (4), consumand 24 de wati, desi nu era deschis. Sus, in camera de oaspeti, radioul cu ceas consuma 44 de wati, desi nimeni nu mai dormise acolo de saptamani. La parter, congelatorul consuma 86 de wati (5).
Cu toate acestea deconectate de la priza, tot mai ramaneau 370 de wati care se duceau nu se stie unde. Oare cum se consumau? Spud a fost cel care a descoperit. In timp ce eu verificam termoplonjorul din baia de serviciu, pe care o folosim rar, cainele s-a cuibarit pe podea, langa caloriferul port-prosop. Ceva din privirea lui incantata m-a facut sa ating caloriferul. Au! Era fierbinte.

Desi nu folosea nimanui, ardea 370 de wati, consumand opt unitati de electricitate pe zi. Toate astea ma costau in jur de 370 euro pe an. In cate alte camine, din Irlanda si pana in Romania, se gasesc asemenea vampiri care sug electricitatea, marind costurile facturii? In multe.

In Danemarca, vampirismul electric reprezinta 10% din consum. In fiecare camin din Germania se irosesc in medie 45 de wati, determinand eliberarea a 14 milioane de tone de CO2 in atmosfera.

Odata pornit in cautarea aparatelor-vampir care se ospateaza cu energie desi nu sunt in functiune, vei fi uimit ce vei gasi. O cafetiera foloseste patru wati chiar si atunci cand nu tine cafeaua calda. Un cuptor cu microunde foloseste pana la sase wati cand nu este in functiune. Un casetofon in stand-by consuma pana la 18 wati, un detector de miscare pana la cinci wati. Soneria foloseste doi wati prin intermediul transformatorului ei, chiar si atunci cand nimeni nu apasa pe buton.

Preturile electricitatii variaza in diferite tari, dar, in principiu, fiecare watt costa aproximativ un euro pe an. Cum poti evita aceste costuri Trebuie sa fii neindurator! Cand aparatele nu sunt in functiune, scoate-le din priza! Scoaterea din priza conteaza, deoarece consumul de electricitate din Europa a crescut cu aproape o treime in 15 ani, in ciuda cresterii preturilor. In acelasi timp, productia de energie s-a diminuat. Uniunea Europeana producea cu noua procente mai putina energie in 2006 decat cu zece ani inainte.

Consecintele sunt importante. Deja, aproape 55% din energia Europei este importata. Cea mai mare parte, o treime, vine din Rusia. La mijlocul iernii trecute, am vazut ce se intampla cand furnizarea este oprita: douazeci de tari sunt perturbate. Nu exista decat o singura solutie. Fatih Birol, economistul-sef al Agentiei Internationale a Energiei, a spus: "Avem nevoie de o revolutie a energiei, dar timpul nu este de partea noastra".

Daca o revolutie a energiei trebuie sa inceapa de undeva, atunci trebuie sa inceapa de acasa. Consumul casnic de energie reprezinta peste un sfert din cel al Europei. Gospodariile reprezinta sectorul care inghite cea mai multa electricitate. Insa tot aici exista si cel mai mare potential pentru economisirea de energie.

Este important sa descoperi vampirii de energie, cum am facut eu, dar nu este nici pe departe suficient. Chiar daca scoti din priza incarcatorul telefonului cand nu il folosesti, nu e cazul sa crezi ca ai salvat lumea. De ce Daca vei conduce masina o singura secunda, amprenta de carbon a acestei actiuni este echivalenta cu ceea ce tocmai ai economisit scotand incarcatorul din priza.

In concluzie, este o lupta continua. Dupa ce am instalat becuri economice in toata casa, acum am un nou strigat de lupta: "Regleaza termostatul mai jos si mai pune-ti un pulover!".  Noi toti putem face multe lucruri pentru a economisi energia. Fiecare actiune pozitiva pe care o intreprindem scade si cheltuielile, si presiunea asupra resurselor naturale ale planetei.</p>

Vote it up
626
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza