21 de strategii pentru banii tai

Cum sa supravietuiesti financiar actualei crize economice.
 

Cheltuieli

De cateva luni, la televiziuni nu exista zi in care sa nu apara cel putin o duzina de analisti economici care dezbate criza economica. Iar expertii vor continua sa discute ani intregi de acum incolo despre cum am ajuns aici si, mai ales, cum putem iesi din aceasta nenorocire. Dar, in timp ce analistii discuta, tu simti din ce in ce mai pregnant cum banii iti parasesc portofelul pentru lucruri tot mai putine si nu se mai intorc la fel de repede. Iata de ce am decis sa-ti oferim un ghid de supravie­tuire pentru finantele tale: un set de reguli pe care ar trebui sa le urmezi pentru a-ti pune la adapost banii pe timp de criza. Ideea este, sustin expertii, sa te concentrezi asupra a ceea ce poti controla tu insuti. "Desi e greu pe timp de criza, exista solutii de economisire si pentru astfel de perioade", spune analistul economic, Constantin Rudnitchi.

Renunta la cheltuielile de care nu ai neaparata nevoie. In vremuri de criza, orice om cumpatat se gandeste cum sa isi gestioneze mai bine bugetul perso­nal sau pe cel al gospodariei. Incearca sa-ti prioritizezi cheltuielile. De exemplu, amana pentru cateva luni sau chiar un an achizitia unui televizor, a unui monitor sau a unui calculator. Totoda­ta, ai putea opta, macar in acest an, pentru o vacanta mai ieftina sau ai putea renunta la abo­namentul de telefonie mobila in favoarea unei cartele reincarcabile. Si fii mai atent la preturile din hypermarket, atunci cand faci cumparaturi, poti face economii.

Redu consumul de energie. Opreste lumina in camerele goale si televi­zorul cand nu se uita ni­meni si vorbes­te mai putin la telefon. Da­ca stai aproape de birou, poti lasa pentru o perioada masina acasa si, in loc sa dai cateva sute de lei pe pli­nul de ben­zina, plateste doar cativa lei pentru o cartela de metrou sau un bilet de autobuz. "Este o forma de introdu­cere a unui regim de austeritate la nivelul gospodariei. Trebuie sa aplici regula de aur data de intelepciunea po­pulara: nu trebuie sa te intinzi mai mult decat ai plapuma", spune profesorul de economie Daniel Daianu, citat de coti­dianul Evenimentul Zilei.

Evita mesele la restaurant. Una dintre cele mai mari cheltuieli zilnice ale oricarei persoane o reprezinta masa de pranz sau cina. Din lipsa timpului sau din comoditate, multi dintre cei care lucreaza in marile corporatii aleg, in prezent, sa ia pranzul la restaurant. Daca te numeri printre ei, incearca pentru o perioada sa eviti aceasta "extra­vaganta". E dovedit faptul ca cei care "vin cu sufertasul" de acasa, asa cum e supranumit pachetelul, cheltuiesc mai putini bani decat cei care cumpara man­carea din oras sau de la cantina firmei.

Plateste mai putine comisioane. Multe banci se lauda cu comisioane mici la administrarea conturilor de card, dar, atunci cand ajungi sa lucrezi efectiv cu cardul, banii incep sa curga usor-usor in defavoarea ta. Taxa anuala de administrare a cardurilor variaza intre 0 si 28 de lei, comisionul de retragere de la bancomatele altor banci este, de obicei, de 0,5% plus 2,5 lei, iar verificarea soldului costa intre 0,2 si 0,5 lei. Asadar, fa mai putine verificari de sold, cumpara cat mai mult cu cardul - deoarece comisionul pentru plati prin POS este 0 - si fii atent din ce bancomat scoti bani.

Vote it up
1261
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza