20 de ani de Astra Film Festival

Astra Film Festival continua traditia si aduce in prim plan realitati romanesti prin povesti extraordinare spuse cu limbajul cinematografic
 

<p>

Cele mai asteptate productii romanesti ale momentului sunt proiectate in premiera mondiala la editia aniversara de 20 de ani a Astra Film Festival, unul dintre cele mai notabile festivaluri de film documentar din Europa, care in ultimele doua decenii a promovat constant filmul romanesc de non-fictiune pe plan international.

Potrivit organizatorilor, programul filmelor romanesti din selectia AFF 2013 propune o calatorie cinematografica incitanta timp de sapte zile prin Romania nonfictiva cu povestile ei neobisnuite si personaje atipice, toate transpuse pe marele ecran sub forma de documentare observationale, de televiziune, eseuri, docudrama ori filme de autor.

Realitati din actualitate

Roma Connection (regia: Mirel Bran) expune povestea romilor din satul Barbulesti care se afla in spatele unor retele infractionale din Paris si Geneva. The Internet is closing down (regia: Alex Lungu) este primul documentar romanesc care dezbate un subiect care incinge paginile web si nu numai: lipsurile legislatiei de copyrighting in mediul online din Romania si din lume.

Cat valoreaza (in bani) viata unei fiinte umane?; depun marturie pe marele ecran sapte fete din Romania implicate fara voia lor in traficul de carne vie, in documentarul Speranţe la vanzare (regia: Cecilia Felmeri).

Cum se fac audientele in Primaria din Piatra Neamt in absenta primarului aflam din documentarul observational, Au nom du Maire (regia: Anca Hirţe). Cine distribuie dar mai ales cine primeste seringi in regim ambulatoriu in Bucuresti?; este o realitatea izbitoare surprinsa in City Tour (regia: Andrei - Nicolae Teodorescu).

Cum arata Romania din perspectiva strainilor?

Documentarul Anul dragonului (regia: Adina Popescu si Iulian Ghervas) dezvaluie aspecte din viata comunitatii chineze din Bucuresti si incercarile lor de a se adapta intr-o tara necunoscuta. Hay Days (regia: Ralph Veraart) prezinta povestea unui cuplu englez care si-a vandut casa din Marea Britanie si a decis sa se stabileasca la o ferma intr-un sat de munte din judetul Harghita.

Povesti din si despre trecut

In premiera la Astra Film Festival va fi proiectat Valea Plangerii (regia: Mihai Andrei Leaha, Iulia Hossu, Andrei Crişan), primul documentar care descrie cinematic operatiunile de deportare si ucidere a romilor in siturile din Transnistria. Secretele operatiunii (ratate) de asasinare a doi mari scriitori dizidenti stabiliti la Paris, Paul Goma si Virgil Tanase, ies la iveala in Afacerea Tanase. Leapsa pe murite (regia: Ionut Teianu). Cum si de ce a vandut Ceausescu evreii din Romania?; vom afla din Evrei de vanzare (regia: Radu Gabrea). Combinatul (regia: Maria – Catalina Andrieş) observa din interior puterea comunitatii muncitorilor de la Combinatul de fire sintetice din Vaslui care nu a incetat sa existe indiferent de regimul politic. 8 Martie (regia: Alexandru Belc) ne propune sa aflam ce a fost si ce a ramas din grandoarea si fastul sarbatorii de 8 martie.

Publicul AFF 2013 va putea urmari un scurtmetraj documentar, Familia mea, pe scurt (regia: Elena Borcea), realizat de o adolescenta de doar 16 ani din Barlad, despre dinamica familiei in condiţiile in care parintii ei lucreaza in strainatate. Filmul a fost selectionat la Festivalul de Film de la Cannes din 2013 in cadrul sectiunii Short Film Corner. 10 X Observator Cultural (regia: Marian Baciu) invita spectatorii in culisele publicatiei cu acelasi nume. Ion (regia: Olivier Magis) spune povestea unui cuplu de nevazatori emigrati si integrati in societatea belgiana, iar documentarul Maria (regia: Claudiu Mitcu) impartaseste experienta pe care o traiesc cei care vegheaza oamenii aflati pe patul de moarte.

Selectia celor mai recente documentare filmate in Romania de autori romani si straini laolalta, se poate vedea la Sibiu in intervalul 14 - 20 octombrie 2013, la Astra Film Festival, locul unde timp de o saptamana se poate lua pulsul societatii romanesti.
„Cand ma gandesc la cei 20 de ani de Astra Film Festival, nu pot sa nu remarc ca subiectele fierbinţi actuale au fost pipaite ca nevroze ale societaţii noastre cu ani in urma de filmele prezentate la AFF, iar in salile de proiecţii s-au incins spiritele exact cum s-a intamplat şi saptamana trecuta pe strazi. Alexandru Solomon a facut un film proiectat in 1998, Viaţa de caine, despre cainii cu şi fara stapan din Bucureşti, iar problema mineritului din Apuseni a fost subiect in 2004, New Eldorado şi in 2012, Roşia Montana, un loc la marginea prapastiei. Astra Film Festival a fost şi este locul de lansare in premiera a documentarelor despre Romania.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator a Astra Film Festival.

Astra Film Festival 2013, Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM ASTRA şi Fundaţia Astra Film.

</p>

Vote it up
282
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza