15 idei simple pentru a scăpa de răceală

În doar câţiva paşi simpli, poţi avea un sezon rece fără strănuturi şi febră
 

ZILELE DEVIN MAI SCURTE, temperatura de afară scade, iar tu anticipezi, probabil, următoarea gripă de sezon. Şi pe bună dreptate: în Europa răcim de două până la cinci ori pe an, conform studiului condus de Centrul de Afecţiuni Sezoniere al Universităţii Cardiff, din Ţara Galilor. Dar ce ar fi dacă am înceta să fim parte din această statistică?

„Există persoane care, deşi poartă virusul luat de la cineva răcit, nu se îmbolnăvesc. Iar numărul lor s-ar putea dubla sau chiar tripla dacă am şti ce măsuri să luăm“, explică Ron Eccles, directorul Centrului pentru Afecţiuni Sezoniere. Cum se explică faptul că unii dintre noi sunt mai rezistenţi decât alţii în faţa răcelilor? În cazul norocoşilor, virusul trage un semnal de alarmă sistemului imunitar, care produce imediat anticorpii necesari pentru a anihila microbii răcelii.

Antrenează-ţi organismul cu nişte cursuri de imunitate, urmând câţiva paşi simpli, poţi avea un sezon rece fără hapciu-uri şi febră.

1 Spală-te des pe mâini

Cea mai simplă măsură de igienă, spălatul frecvent al mâinilor, este mai eficientă în prevenţia virozelor respiratorii decât orice altă metodă profilactică. Dar numai dacă săpunirea mâinilor durează cel puţin 15 secunde.

Când o persoană răcită strănută sau tuşeşte, stropi minusculi contaminează suprafaţa din jur cu microbii invizibili ai răcelii sau gripei. La o simplă atingere, virusul este luat pe mâini. Dacă îţi atingi faţa înainte de a te spăla pe mâini, microbii intră în organism.

„Aşa răceşti în majoritatea cazurilor, când îţi duci inconştient degetele la nas sau când te freci la ochi“, spune Chuck Gerba, profesor de microbiologie la Universitatea din Arizona. „Iar adulţii îşi ating faţa, în medie de 16 ori pe oră“.

2 Foloseşte dezinfectant pentru mâini

Când nu ai acces la apă şi săpun, gelurile şi sprayurile antibacteriene pentru mâini te pot feri de răceli.

„Dezinfectantul are acelaşi efect ca spălatul pe mâini în prevenţia infecţiilor respiratorii“, susţine Chuck Gerba. Înainte de masă e important, totuşi, să nu te bazezi doar pe dezinfectant pentru a-ţi curăţa mâinile. Foloseşte gelurile sau sprayurile antibacteriene şi după ce ai atins xeroxul de la birou sau după ce te-ai ţinut de bară în autobuz sau metrou.

„Virusurile se răspândesc cu viteza luminii în clădirile de birouri, acasă şi mai ales, în mijloacele de transport în comun. Am făcut studii recente, pentru a vedea cât de eficient este dezinfectantul pentru mâini. Şi am constatat că este. Folosirea lui scade pericolul de transmitere a viruşilor cu 90%“, avertizează Chuck Gerba.

3 Încântă-ţi papilele gustative

Când te doare gâtul şi îţi curge nasul, tratează-te cu o băutură fierbinte, aromată cu sirop de fructe sau cu miere şi lămâie.

„Băuturile calde aromate calmează gâtul inflamat şi tusea. Le recomand în special pentru că stimulează producţia de salivă şi eliberează căile nazale“, spune Ron Eccles.

Atenţie, nu toate băuturile calde au acest efect. „Ceaiul şi cafeaua nu calmează iritaţiile oro-faringiene în mod particular, pentru că nu stimulează papilele gustative“, ne informează directorul Centrului pentru Afecţiuni Sezoniere. „Cu cât este mai puternică aroma băuturilor ca leac pentru răceală, cu atât mai bine“.

4 Ascunde-ţi nasul

Când este frig afară, te înfofoleşti într-o haină groasă şi îţi pui căciulă, dar cel mai adesea nasul este expus din plin la temperaturile geroase. Inhalarea aerului rece scade rezistenţa la viruşii prezenţi în căile nazale.

Cea mai simplă soluţie este acoperirea nasului şi a gurii cu un fular.

„Fularul va funcţiona ca efectul de seră. Aerul inhalat de nas este încălzit de aburii gurii“, explică Ron Eccles.

5 Ţine picioarele la cald

Studiile arată că picioarele reci influenţează negativ rezistenţa la viruşii răcelii.

Cercetătorii de la Centrul pentru Afecţiuni Sezoniere au studiat condi-ţiile în care se dezvoltă infecţiile respiratorii. Ei au împărţit subiecţii studiului în două grupuri. Jumătate dintre persoanele perfect sănătoase au fost puse cu picioarele în apă rece. La final, au observat că acest grup a avut mult mai multe cazuri de viroze.

„Orice parte a corpului care se menţine rece pentru un timp are acest efect, dar picioarele par să fie partea cea mai sensibilă“, spune directorul Centrului pentru Afecţiuni Sezoniere.

6 Evită antibioticele

Mulţi oameni cred, în mod eronat, că răceala se tratează cu antibiotice. De fapt, acestea sunt ineficiente împotriva microbilor gripei şi pot să cauzeze viitoare probleme.

„Când obişnuim să luăm, fără să fie nevoie, antibiotice pentru răceală, există riscul ca, în timp, bacteriile răcelii să devină rezistente la antibiotice“, explică dr. Pasi Penttinen, de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor, din Stockholm. „Vedem tot mai multe cazuri de bacterii rezistente la antibiotice de ultimă generaţie, ceea ce devine îngrijorător, pentru că limitează variantele de tratament în cazurile grave. Este unul dintre cele mai mari pericole de sănătate publică, şi la nivel global“.

7 Ai încredere în medicamentele clasice

Cele mai eficiente medicamente pentru răceală sunt medicamentele clasice, precum paracetamolul, aspirina sau ibuprofenul.

„Mulţi oameni au uitat, dar aceste medicamente tratează o gamă largă de simptome ca durerile în gât, sinusurile inflamate, durerile musculare şi frisoanele, febra şi durerea de cap“, spune Ron Eccles.

La fel de eficient este şi sprayul nazal, care conţine decongestionanţi precum xilometazolina sau oximetazolina. Efectul lor poate dura chiar şi 10 sau 12 ore.

8 Bagă-te sub plapumă

Multe studii au găsit o conexiune între privarea de somn şi incidenţa crescută a răcelilor. Când eşti obosit, îţi este mult mai greu să lucrezi şi să fii eficient. La fel simte şi sistemul tău imunitar când trebuie să lupte împotriva viruşilor, pe fondul lipsei de odihnă.

„Privarea de somn reprezintă o problemă majoră în Occident. Cea mai puternică armă împotriva răcelilor este sistemul de apărare al organismului. Un sistem de viaţă sănătos din toate punctele de vedere – inclusiv o porţie corespunzătoare de somn – creşte rezistenţa organismului la boli“, spune dr. Pasi Penttinen.

9 O doză de vitamina D

Unele studii arată că suplimentele de vitamina D luate în sezonul rece, ne pot scăpa de răceală. Organismul uman produce natural vitamina D când pielea este expusă la lumina soarelui. Iarna, lumina soarelui nu este foarte puternică, iar zilele sunt mult mai scurte. Întreabă medicul dacă e cazul să iei suplimente de vitamina D, mai ales dacă dieta ta zilnică nu include peşte gras, ouă, unt îmbogăţit cu vitamina D şi cereale, toate acestea fiind alimente ce conţin vitamina D.

10 Triază suplimentele alimentare

Multe persoane iau echinaceea sau zinc, pentru a preveni sau a scurta durata virozelor respiratorii. Numai că studiile arată rezultate contradictorii. Unii cercetători susţin că zincul poate micşora durata unei răceli, dar dovezile nu sunt concludente în acest sens. Iar recent, la o trecere în revistă a tuturor studiilor despre echinaceea, s-au găsit puţine argumente care să susţină efectul plantei asupra răcelii, declară dr. Marlies Karsch-Völk, de la Universitatea Tehnică din München.

11 Curăţă cu moderaţie

Nu declanşa un război total împotriva microbilor din sezonul rece. Când cineva din casă este răcit, şterge suprafeţele infectate cu săpun obişnuit, pentru că cele antibacteriene au un efect secundar neaşteptat.

„Dacă cineva din casă tuşeşte sau e răcit, un detergent neutru şi o bucată de pânză sunt de ajuns pentru a opri contaminarea celorlalţi membri ai familiei“, spune dr. Nuala O’Connor, consultant în domeniul rezistenţei antibioticelor din Irlanda.

12 Alege ceaiul verde

Ceaiul verde conţine un aminoacid, care a fost legat de prevenirea răcelilor. Cercetătorii americani au demonstrat, într-un studiu, din 2007, că L-teanina, un compus al ceaiului verde, preîntâmpină infecţiile respiratorii şi reduce severitatea simptomelor. Cercetarea a fost publicată în Jurnalul Colegiului American de Nutriţie. „Este neobişnuit pentru un supliment alimentar să reducă incidenţa răcelii şi a gripei“, declară autoarea studiului, Susan S. Percival, profesor şi rector al departamentului de Ştiinţă a Nutriţiei Umane la Universitatea Florida. „L-teanina previne infecţiile respiratorii dacă se consumă un echivalent a opt-zece căni de ceai verde pe zi“.

Fie că iei suplimente cu L-teanină, fie că te bucuri de câteva căni de ceai concentrat pe zi, beneficiile sunt aceleaşi.

13 Sărută pe gură

Dacă eviţi să îţi săruţi partenerul când unul dintre voi este răcit, mai gândeşte-te o dată. Studii efectuate timp de zeci de ani au demonstrat că răceala nu se transmite prin sărut. Deşi virusul este conţinut de stropii minusculi care ies din nas şi din gură în timpul strănutului sau tuşitului, gura nu adăposteşte microbii răcelii. Un sărut lipsit de riscuri este sărutul pe gură, nicidecum pe obraji.

„Trebuie să săruţi persoana răcită direct pe gură. Pe obraji e posibil ca celălalt să se fi atins de nenumărate ori cu mâinile pline cu bacteriile răcelii“, spune Chuck Gerba.

14 Caută remedii cu alge marine

Sprayul nazal pe bază de alge roşii poate reduce durata unei răceli.

„Apa de mare conţine cea mai mare concentraţie de viruşi în comparaţie cu orice alt produs natural, chiar şi în comparaţie cu solul. Multe dintre organismele marine şi-au dezvoltat un mecanism antiviral, pentru a se apăra împotriva infecţiilor cu viruşi. Alga de mare poate avea proprietăţi antivirale, pe care le putem exploata pentru propriul nostru beneficiu“, spune Ron Eccles. Caută sprayurile nazale care au printre ingrediente „caragenan“ sau „algă roşie.“

15 Desfată-te cu iaurt

Ai auzit, probabil, că iaurturile cu probiotice pot fi folosite pentru reglarea sistemului digestiv. Probioticele sunt microorganisme vii, denumite şi „bacteriile prietenoase“, care sunt benefice pentru sănătate şi, mai ales, pentru întărirea sistemului imunitar, când sunt consumate în doza potrivită. Cercetătorii au descoperit că utilizarea probioticelor ţine la distanţă şi virozele respiratorii.

Vote it up
338
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza