14 idei pentru o viață sănătoasă

Cele mai simple soluții sunt schimbările mici, cu rezultate imediate
 

Cine spune că trebuie să mergi zilnic la sală sau să te supui unui regim alimentar drastic, pentru a fi în formă? Schimbările mici şi uşor de pus în practică te pot ajuta să-ţi menţii corpul într-o stare excelentă.

 

1 Nu te sprijini de scaun când te ridici

Dacă acest gest îţi va deveni rutină, vei reuşi să-ţi fortifici musculatura. Aşază-ţi tălpile ferm pe podea, încordează-ţi muşchii abdominali, contractă-ţi fesele, ridică-te încet de pe scaun, până când trupul ajunge în poziţie verticală, fără a te folosi de mâini pentru sprijin.

Fiecare mişcare de acest gen echivalează cu o ridicare din poziţia ghemuit – antrenamentul ideal pentru tonifierea principalilor muşchi ai coapselor şi ai feselor. Ca să dublezi eficacitatea exerciţiului, procedează la fel şi când te aşezi pe un scaun: nu mai apela la ajutorul braţelor.

2 Calculează nota de plată în minte

Când mergi la cumpărături, adună mereu preţul ultimului produs pe care l-ai pus în coş la costul celor luate anterior. Această mică provocare activează regiunea creierului responsabilă pentru memoria de scurtă durată, importantă pentru menţinerea agilităţii mentale şi pentru îmbunătăţitea atenţiei, a capacităţii de concentrare şi de planificare. Studiile au demonstrat că, după vârsta de 25 de ani, memoria de scurtă durată se diminuează cu 5-10% la fiecare deceniu de viaţă. Un experiment efectuat la Institutul Karolinska, din Suedia, a arătat că, prin acest antrenament, vigilenţa şi flexibilitatea minţii pot fi ameliorate semnificativ.

3 Energizează-te cu cafea

Bea în fiecare zi până la patru ceşti de cafea. Indiferent că alegi espresso, cafea instant sau una decofeinizată, specialiştii sunt de părere că fitochimicalele cu rol antioxidant, existente în îndrăgita licoare, oferă protecţie împotriva diabetului şi a bolii Parkinson.

Dacă o alegi pe cea care conţine cofeină, îţi îmbunătăţeşti şi funcţiile cognitive. Creşterea excitabilităţii neuronale la nivelul creierului şi a vitezei de reacţie la stimuli, ameliorarea memoriei şi a stării psihice – iată doar câteva dintre efectele stimulatoare ale cofeinei. Medicul olandez Arfram Ikram susţine că un consum de trei-patru ceşti de cafea pe zi este asociat cu un risc scăzut de a dezvolta maladia Alzheimer.

4 Mănâncă zilnic câte un iaurt

După cum relevă cercetările, produsele lactate pot constitui o armă redutabilă împotriva diabetului zaharat. Conform unui studiu realizat la Universitatea Cambridge, consumul zilnic al unui pahar mic de iaurt (125 de grame), cu conţinut redus de grăsimi, se dovedeşte suficient pentru scăderea cu 28% a riscului apariţiei diabetului de tip 2. Asta se datorează diferitelor tulpini de lactobacili, bacterii „prietenoase“ cu organismul, cât şi unei anumite forme a vitaminei K din lactatele fermentate.

5 Suflă-ţi o singură nară odată

Toţi ne-am dori să avem nasul perfect desfundat când suntem răciţi. Dar medicul J. Owen Hendley, de la Universitatea de Stat Virginia, din SUA, spune că a-ţi sufla de fiecare dată nasul prin ambele nări concomitent poate împinge mucusul înapoi în sinusuri, ceea ce duce la apariţia unei noi infecţii.

„Fie că inspiri secreţiile nazale sau le expulzezi, fă asta doar cu o nară, pe rând“, recomandă medicul.

6 Ţine geamurile deschise

Dacă într-o încăpere sau la bordul maşinii în care te afli există persoane răcite sau gripate, deschide larg ferestrele, pentru a reduce probabilitatea de a te îmbolnăvi şi tu. Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Tehnice Queensland, din Australia, au descoperit că, dacă petreci 90 de minute în mediul închis etanş al unui automobil împreună cu cineva atins de gripă, riscul de a contracta la rândul tău respectivul virus creşte cu peste 60%. Dacă deschizi geamurile, riscul de îmbolnăvire se reduce la mai puţin de 20%.

7 Grade mai puţine

Un mediu ambiant mai răcoros facilitează în organismul uman creşterea cantităţii de grăsime brună, „sănătoasă“ – o formă de ţesut adipos înzestrat cu potenţialul de a arde calorii. De asemenea, are capacitatea de a „ataca“ depozitele nedorite de grăsime corporală, precum şi de a păstra nivelul glicemiei în limite normale.

Un experiment al unor cercetători americani a arătat că scăderea la 19°C a temperaturii pe durata somnului le-a mărit spectaculos participanţilor la studiu volumul grăsimii brune şi le-a potenţat sensibilitatea la insulină, spre deosebire de cei care au dormit la 24°C.

8 Fă sport când stai la computer

La fiecare avertizare sonoră că ai primit un e-mail sau că un prieten se află online, formează-ţi un reflex sănătos: încordează-ţi musculatura abdominală şi, totodată, ridică-ţi ambele picioare de pe podea, timp de câteva secunde.

Acest exerciţiu simplu antrenează muşchii din partea inferioară a toracelui, fapt esenţial pentru protejarea spatelui şi atenuarea tensiunii de la nivelul coloanei vertebrale, specifică persoanelor care stau mult la birou.

9 Urcă scările de câte ori ai ocazia

Urcă iute treptele atunci când foloseşti scara rulată, în loc să aştepţi să te ducă ea. Coboară din lift cu un etaj mai jos decât cel la care trebuie să ajungi sau, la serviciu, fă-ţi un obicei din a folosi toaleta de la un etaj superior. Într-o săptămână obişnuită de lucru, poţi arde 450 de calorii dacă urci şase serii de scări a câte 12 trepte fiecare, de trei ori pe zi. Acest efort echivalează, în privinţa caloriilor consumate, cu un antrenament intensiv la sală.

Această provocare pentru muşchii picioarelor, pentru plămâni şi inimă poate avea o influenţă binefăcătoare notabilă asupra sănătăţii tale pe termen lung. Un studiu elveţian a evidenţiat faptul că, la persoanele care urcaseră scări de 20 de ori pe zi pe parcursul a trei luni, s-au înregistrat ameliorări în ceea ce priveşte forma fizică generală, precum şi reduceri ale tensiunii arteriale, a greutăţii corporale şi colesterolului.

10 Mănâncă zilnic verdeţuri

Dacă mănânci, zi de zi, câte o porţie şi jumătate (120 de grame) de legume cu frunze sau inflorescenţe verzi, cum sunt spanacul, varza sau broccoli, poţi diminua cu 14% riscul de a te îmbolnăvi de diabet de tip 2, sunt de părere cercetătorii de la Universitatea Leicester, din Marea Britanie. Unul dintre argumente ar fi acela că legumele verzi sunt o sursă bogată de magneziu (împreună cu unele varietăţi de fasole şi mazăre, de nuci şi seminţe), un mineral care pare a avea proprietatea de a regla nivelul glicemiei.

11 Renunţă uneori la maşină

Procură-ţi o hartă a zonei în care locuieşti, trasează pe ea un cerc cu raza de un kilometru de jur împrejurul casei tale, apoi fă-ţi o regulă: dacă locul de destinaţie nu depăşeşte limitele acestui cerc, mergi până acolo pe jos. O plimbare pe distanţa unui kilometru arde în jur de 62 de calorii. După cum s-a dovedit ştiinţific, o astfel de activitate, desfăşurată în mod regulat, previne boli serioase, precum demenţa senilă, depresia şi afecţiunile cardiace.

În cadrul unui studiu efectuat pentru Centrul de Investigaţii Europene de Perspectivă în domeniul Cancerului şi Alimentaţiei, cercetătorii au constatat că o plimbare în pas susţinut, timp de 20 de minute pe zi, poate reduce riscul unui deces prematur cu 16 până la 30%.

12 Fără alcool măcar două zile

Revoluţionarul regim alimentar „5:2“, care presupune restricţii drastice în privinţa consumului de calorii timp de două zile pe săptămână, a ajutat numeroşi supraponderali să piardă în greutate. Experţii cred că această regulă poate da rezultate şi în cazul consumului de alcool. Asta ar presupune două zile de abstinenţă pe săptămână.

Conform Coaliţiei Europene pentru Combaterea Cancerului Mamar, riscul de cancer sporeşte cu aproximativ 7-12% la fiecare unitate de alcool pe zi (alcoolul intensifică secreţia de estrogen, care stimulează dezvoltarea tumorilor la sân). În consecinţă, reducerea consumului de alcool poate să scadă acest risc.

13 Dezinfectează periuţa de dinţi

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Manchester, din Marea Britanie, au constatat că o periuţă de dinţi obişnuită adăposteşte, în medie, zece milioane de germeni patogeni, printre care şi un procent însemnat de bacterii potenţial periculoase, precum Escherichia Coli.

Pentru a distruge aceste microorganisme dăunătoare, cufundă-ţi periuţa de dinţi, o dată la câteva zile, în apă clocotită. O altă soluţie: pune săptămânal toate periuţele de dinţi ale familiei în maşina de spălat vase.

14 Bea cacao cu lapte

Un studiu american de dată recentă a arătat că antioxidanţii existenţi în cacao au capacitatea de a îmbunătăţi memoria persoanelor în vârstă, datorită intensificării fluxului sangvin la nivelul anumitor regiuni din creier.

Astfel, s-a constatat că atât bărbaţii, cât şi femeile cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, supuşi unor teste privind memoria, au obţinut rezultate mai bune şi mai rapide după ce, timp de trei luni, au consumat în fiecare seară o băutură care conţinea doze mari de flavanol – un tip de flavonoid care se regăseşte din belşug în cacao.

© Daily Mail

Vote it up
173
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza