13 secrete de la bone

Reporterii Reader’s Digest au chestionat mai multe femei care lucreaza ca bone. Iata ce cred acestea despre “patronii” lor
 
<p>
1. Sa fii bona este o profesie. Te rog, trateaza-ma cum tratezi si alti profesionisti. Unii oameni arata mai mult respect instalatorului decat bonei. Eu ma asigur ca cel mic este in siguranta si am grija de el. Este ceva mai important decat asta?

2.  Nu-mi spune ca fac parte din familia ta, ca apoi sa imi ceri sa lucrez peste program. Pentru ca lucrez acasa la tine nu inseamna ca fac parte din familia ta. Acesta este serviciul meu, asa ca am drepturi cum ar fi: concediu medical, plata orelor peste program, vacante si cel putin o zi libera pe saptamana.

3. Sunt bona, nu menajera. Cateodata fac curatenie prin casa, pentru ca nu suport mizeria. Dar asta nu face parte din indatoririle mele. Angajeaza o menajera, daca ai nevoie. Eu sunt aici pentru copil.

4. Am nevoie de imputernicire medicala in caz de urgenta. Daca cel mic are un accident, iar tu nu esti acasa, pot sa il duc la spital. Dar eu nu pot sa fiu de acord cu tratamentul, daca nu am imputernicire. Te rog sa imi spui care e cel mai apropiat spital, cum ajung acolo cat mai repede, care este doctorul copilului si da-mi o procura  pentru medic in caz de urgenta. Sper ca nu voi avea nevoie, dar accidente se pot intampla.

5. Ai incredere in mine! Daca m-ai angajat printr-o firma respectabila, inseamna ca deja s-a verificat daca am sau nu cazier judiciar. Nu ma deranjeaza daca ma verifici si tu – stiu cat de important este. Dar nu cauta in portofelul meu cartea de identitate, cat timp sunt in camera alaturata. Nu este frumos!

6. Nu ma sufoca. Daca esti acasa in timp ce eu am grija de copil, nu ma intrerupe cat timp ma joc cu el. Nu pot dezvolta o relatie cu el, daca esti mereu prin preajma. Copilul trebuie sa invete sa aiba incredere  in mine, iar acest lucru nu se va intampla daca tu faci totul in locul lui.

7. Comunica clar si deschis cu mine. Spune-mi de ce anume se sperie copilul, ce lucruri ii plac si orice crezi ca ar fi relevant pentru mine, cand am grija de el. Daca nu vrei sa implici copilul intr-o anumita activitate, informeaza-ma.

8. Nu-mi spune ca ma pot servi si singura cu ce este in frigider, ca apoi sa tipi la mine cand mananc un pic din sosul de ciocolata. Daca ai mancare de care nu am voie sa ma ating, spune-mi. Voi respecta cerintele, dar trebuie sa fii corecta cu mine.

9. Imi iubesc serviciul. Ajut o alta fiinta omeneasca sa se formeze, sa creasca si sa se dezvolte frumos. Este o mandrie incredibila pentru mine. Copiii sunt partea cea mai frumoasa a profesiei. Dar parintii, uneori, partea rea.

10. In cazul in care copilul tau ma musca, nu-l recompensa. Cate un parinte ii zice copilului: ,,Draga, ti-e foame?“, in timp ce se preface ca nu vede rana pe care o am.

11. Sunt consternata cand iti hranesti copilul cu prostii. Serios, mai da-i copilului si legume cateodata. Daca tu nu tii in casa mancare buna, copilul nu are cum sa o consume. Poti sa-i dai posibilitatea de a alege fara sa-i distrugi sanatatea.

12. Plateste-ma corect. Pune valoare mai mare pe copil si fa economii in alta parte.

13. Nu sunt platita intr-atat incat sa te inlocuiesc tot timpul. Daca nu ai timp sau rabdare sa cresti un copil, nu face unul.

Surse: Bone sau foste bone din SUA, dar si din Bucuresti.
(Inclusiv dramaturgul Lisa Ramirez, a carei piesa Exit Cuckoo deals with nannying s-a jucat pe Broadway)

Citat celebru

"Petrecem primele douasprezece luni din viata copiilor nostri invatandu-i sa mearga si sa vorbeasca, iar urmatoarele douasprezece spunandu-le sa stea jos si sa taca.“ - Phyllis Diller, actrita americana, pe www.intelepciune.ro

</p>
Vote it up
594
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza