13 secrete de la bijutieri

Reader’s Digest a intervievat mai multi specialisti in pietre pretioase si metale scumpe si iti impartaseste ponturile lor  
 
<p>
1) Crezi ca ai facut o afacere grozava cu rubinul acela minunat pe care ti l-ai cumparat recent? S-ar putea sa ai neplacuta surpriza sa descoperi ca e un fals. Unii bijutieri pot vinde „pietre din materiale compozite“ la acelasi pret cu cele reale, versiunile false continand sticla in procent de 40-50%. 

2) Un semn care indica lipsa de maiestrie: muchii brute pe spatele pietrei. Daca nu este terminata dedesubt, probabil ca au taiat colturile in alta parte.

3) Daca albastrul este culoarea ta preferata, o sa incerc sa-ti vand cea mai scumpa piatra pretioasa de acea culoare, probabil un safir. Dar multe alte pietre pretioase – inclusiv spinelul, tanzanitul si turmalina – au aceeasi culoare. Trebuie doar sa stii sa intrebi. 

4) Cauta bijutieri care sunt inscrisi intr-o asociatie de profil.

5) Cand imi spui „Niciodata nu il dau jos“, nu pot sa nu ma gandesc ca e dezgustator sa tii inelul pe deget atunci cand faci curat in casa, cand te dai cu lotiune pe maini… Oribil! Ar trebui ca, din cand in cand, sa il dai totusi jos.

6) Daca vrei sa cumperi un diamant, dar nu stai prea bine cu finantele nu te gandi doar la claritatea acestuia. Poti testa mai multe niveluri de claritate, dar, in majoritatea cazurilor, nu vei vedea diferente intre ele cu ochiul liber, cu atat mai mult in cazul in care piatra este deja fixata intr-un suport.

7) Daca bijutierul iti spune ca smaraldele sale nu sunt tratate deloc, fie este prost informat, fie iti ascunde adevarul. In ziua de azi, aproape toate smaraldele sunt tratate.

8) Te rog, incearca sa nu lingi sau sa scuipi pe deget ca sa-ti scoti inelul, iar apoi sa mi-l dai mie. Nu-l voi lua!

9) Curata pietrele pretioase cu apa calda, detergent lichid nu foarte puternic si o periuta de dinti.

10) Certificatele de garantie de la magazinele de bijuterii nu au, de regula, nicio valoare. Daca ai o anexa la asigurarea de casa pentru inel si il pierzi, il strici, iti este furat sau iti cade o piatra pretioasa din el, polita de asigurare se va ocupa atunci de costuri.

11) Reducerile de 60 sau 70% pe care le vezi? Nu sunt posibile. Nu se poate sa faci o asemenea reducere si sa iti conduci cu bine afacerea.

12) Un cuvant pe care trebuie sa il cauti cu atentie pe certificatul de autenticitate al diamantului: laser. ~n caz ca diamantul tau are o claritate foarte buna, dar la comentarii apare acest cuvant, inseamna ca o raza laser a fost folosita pentru a elimina defectul si ar trebui ca acesta sa coste cu 15 pana la 40% mai putin decat un diamant netratat de aceeasi claritate.

13) Ne place sa spunem: „Daca nu iti cunosti bijuteriile, cunoaste-ti bijutierul.“ La urma urmei, totul se rezuma la incredere.

Surse: John Henne, presedintele Henne Jewelers din Pittsburgh, Statele Unite; Clayton Bromberg, presedinte si director al Underwood Jewelers, Jacksonville, Florida; Antoinette Matlins, autor al volumului Bijuterii si Pietre Pretioase: Ghidul Cumparatorului si specialistul in pietre pretioase, Renée Newman, autorul ghidului Pietre Pretioase si Bijuterii. </p>

Vote it up
206
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza