10 lucruri ciudate despre papa

2013 va ramane in istorie ca anul in care un papa si-a dat demisia. Dar acesta nu e singurul fapt iesit din comun din istoria papalitatii
 

<p>

Papalitatea plaseaza repere in timp, chiar si printre ne-catolici. Multi dintre noi isi amintesc de trecerea in nefiinta a Papei Ioan Paul al II-lea, iar acum marcam anul 2013 ca fiind anul in care Papa Benedict al XVI-lea si-a dat demisia. In aceasta perioada istorica, te invit sa trecem in revista zece lucruri ciudate, interesante si de-a dreptul fascinante despre papa:

1. Numar de papi: 265, cu apostolul Petru considerat ca fiind primul conducator al Bisericii Catolice, incepand cu anul 33 d.Hr. Durata medie a serviciului unui papa este de 7,5 ani.

2. Cine a avut ideea cu papalitatea? Isus. Conform Scripturii, mai exact Matei 16:18-19, Isus l-a ales pe Petru sa conduca biserica atunci cand a zis “Si Eu iti spun: tu esti Petru, si pe aceasta piatra voi cladi Biserica Mea, si portile iadului nu o vor birui.”

3. Titlul de “papa” a fost folosit pentru prima data de Papa Heraclas din Alexandria, care a servit intre anii 232 si 248.

4. Nationalitatea celor mai multi papi? Italia conduce departajat cu 217 papi, urmata la mare distanta de Franta cu 17. Au fost alesi papi dintr-un total de 12 tari.

5. Au existat odata si antipapi. Acestia erau lideri religiosi care aveau pretentii la adresa papalitatii si care erau sustinuti de regi sau alte organizatii religioase, dar care nu sunt recunoscuti de Biserica Catolica drept papi legitimi.     

6. Papa cu cea mai scurta perioada de domnie a fost Papa Urban al VII-lea, care a fost in functie timp de 13 zile in 1590, de la 15 la 27 septembrie. Desi a murit inainte de incoronarea sa, se considera ca a ocupat functia de papa.  

7. La celalalt capat al duratei serviciului, Papa Pius al IV-lea a purtat titlul timp de 31 de ani, 7 luni si 23 de zile, din 1846 pana in 1878.

8. Inelul papal este numit Inelul Pescarului, pentru ca are pe el imaginea apostolului Petru pescuind si simbolizeaza modul in care clerul aduna adepti. Un inel nou este facut pentru fiecare papa, iar inelul fostului papa este distrus. La cateva zile dupa ce demisia sa va fi oficiala, si inelul Papei Benedict al XVI-lea va fi distrus.

9. Inainte de demisia Papei Benedict al XVI-lea, numai cinci alti papi au demisionat si despre alti patru se crede ca au plecat de bunavoie. In afara de Benedict, cea mai recenta demisie papala a fost cea a Papei Gregory al XII-lea in 1415.

10. Odata ce e ales si accepta rezultatele, indatoririle papei incep imediat, nu dupa ceremonia de incoronare, care are loc cateva zile mai tarziu. Pentru a fi pregatiti pentru oricare dintre cardinali e ales, vesmintele papale sunt de marime mica, medie si mare si sunt disponibile pe loc.

</p>

Vote it up
739
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza