10 feluri in care iti castigi autoritatea asupra copiilor

Nu iti poti obliga copiii sa faca foarte multe, insa poti sa le spui ce vei face tu
 

Psihologul canadian Maggie Mamen, autoare a mai multor carti despre educatia copilului, ne propune zece modalitati pentru a stabili (sau restabili) autoritatea parentala, punand, in acelasi timp, dorintele copilului pe primul loc.

➊ Spune-o! Parintii trebuie sa stabileasca in mod clar care le sunt asteptarile ca, de exemplu: “Trebuie sa iti termini temele inainte de a avea voie sa te uiti la televizor.” Desigur ca vor exista si exceptii. Insa copiii au incredere in parintii care isi respecta promisiunile, chiar daca pe moment iti arunca o privire furioasa.

➋ Foloseste strategii non-verbale de formare comportamentala! Copiii reactioneaza atunci cand parintii renunta la tonul mieros si folosesc in locul acestuia comenzi formate dintr-un singur cuvant. Incearca mai degraba sa spui “ Hai la masa!” in loc de “Ti-am pregatit felul tau preferat de mancare, e gata”. Poti, de asemenea, sa adopti o privire patrunzatoare care transmite faptul ca vorbesti serios sau inchizi pur si simplu televizorul si servesti masa numai dupa ce copilul tau i-a dat de mancare cainelui.

➌ Lamureste care este diferenta intre o recomandare si comanda! Copiii trebuie sa stie cand li se spune sa faca ceva si cand li se cere parerea sau cand li se face o recomandare. Poti chiar adauga: “Iti spun asta, nu iti cer parerea”.

➍ Hotaraste-te ce vrei sa-l inveti si fa-o! Daca observi ca un anumit obicei are loc mai des, acorda-i atentie si astfel comportamentul se va consolida. Asa ca hotaraste-te ce vrei sa invete copilul tau – sa isi curete camera, de exemplu – si apoi invata-l sa faca acest lucru in loc sa te plangi ca are o camera dezordonata. Odata ce a terminat, lauda-l ca a facut un lucru bun!

➎ Foloseste “metoda Trudeau”! Cand regretatul Pierre Trudeau a fost intrebat in timpul crizei FLQ (n.r. Frontul de Eliberare a Québeq-ului) cat de departe ar merge in lupta cu teroristii, replica sa memorabila, dublata de o privire de gheata, a fost: “Urmariti-ma cu atentie!” Copiii nu sunt teroristi, insa cateodata o consecinta subinteleasa reprezinta exact raspunsul potrivit la o provocare tipica de genul “Nu ma poti obliga”. Incearca sa apari in camera lor de joaca dezordonata cu o punga verde de gunoi in mana - copiii vor intelege ideea.

➏ Fa-le o oferta pe care nu o pot refuza! De exemplu: “Jason, poti opri singur televizorul si data viitoare o sa ai voie sa il aprinzi tot tu. Sau pot sa il opresc eu si nu il mai aprindem o saptamana.”

➐ Foloseste consecinte naturale sau logice daca e posibil! Unele dintre acestea sunt usor de identificat. Copilului care refuza sa vina la masa i se va face foame pana seara si va fi pregatit sa manance. Pentru altii e nevoie de mai multa imaginatie. Unui copil de 12 ani care vrea sa doarma la un prieten i se poate spune “Dupa ce iti termini temele te duc eu la George”.

➑ Foloseste consecinte de tip “eu”! Nu iti poti obliga copiii sa faca foarte multe, insa poti sa le spui ce vei face tu: „Nu voi plati decat jumatate”, „N-o sa stau aici sa mi se vorbeasca astfel”. Propozitiile de tip “eu” sunt pozitive si pot fi mereu puse in aplicare.

➒ Foloseste limitele insa pentru a avertiza, nu pentru a pedepsi! Multi dintre noi isi pot citi bine copiii si stiu cand o anumita situatie se poate complica. Folositi limitele pentru a reduce tensiunea intr-o anumita situatie. Unui copil de sase ani parintele ii poate spune, “Deja incepi sa te prostesti. Te rog sa pleci de la masa si sa te intorci cand esti pregatit sa mananci asa cum trebuie.”

➓ Actioneaza cu convingere si incredere, cu integritate si demnitate! Comportamentele model pe care ai dori sa le deprinda si copilul tau. Stabilind reguli clare, copiii pot intelege si reusind sa le respectati, ii veti putea invata cum sa devina si ei parinti buni intr-o buna zi.

Vote it up
325
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza