Șolduri noi care schimbă vieți

Protezele moderne sunt speranța a mii de suferinzi  
 

Articole similare

În cazul suedezei Sonia Clason, problemele cu șoldul au apărut pe la 60 de ani. „Începusem să simt o durere ascuțită în vintre când dansam“, își amintește bona. Nu după mult timp, a început să șchiopăteze. „Aveam dureri tot timpul, chiar și când nu mă mișcam, iar cel mai rău era noaptea, când încercam să dorm“.

Sonia avea osteoartrită, o boală în care cartilajul articulațiilor se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă, provocând frecarea oaselor. Printre simptome se numără durerea, rigiditatea și pierderea mobilității. Unele persoane sunt afectate mai puțin și au doar episoade izolate de artrită, în timp ce, pentru alții, afecțiunea ia forme severe. Se estimează că boala afectează 18% din femeile și aproape 10% din bărbații de peste 60 de ani, la nivel global. În Europa Occidentală, afecțiunea atinge un sfert din populația de peste 65 de ani. Suedeza Sonia a avut o formă severă, care i-a atacat șoldul drept, una dintre cele mai frecvent afectate articulații.

Cum era o jucătoare de golf pasionată, s-a hotărât să nu renunțe la ceea ce-i plăcea. Până la urmă, a fost nevoită să închirieze o mașinuță, pentru a se putea deplasa pe teren. Nu prea au ajutat-o cu adevărat nici calmantele, nici injecțiile cu cortizon. Așa că a început să ia și antidepresive, pentru că lipsa mobilității o împiedica să mai iasă din casă atât de des pe cât și-ar fi dorit.

„Izolarea de cei din jur a fost foarte greu de îndurat“, spune ea.

În 2004, Sonia a făcut o operație de înlocuire de șold. După 15 zile, se aventura afară din casă, cu ajutorul cârjelor, și reușea să parcurgă chiar și drumul de o oră, cu autobuzul și metroul, de la ea de acasă până la grupul de fizioterapie. Acolo, pacienții cu proteză de șold făceau împreună exerciții pe muzică, de două ori pe săptămână. În prezent, la cei 72 de ani ai săi, e într-o formă de invidiat. Vara joacă golf, iarna merge la bowling și, de două ori pe săptămână, se duce la aerobic. „Mă deplasez fără să simt durere, joc golf și dorm. Mi-am recăpătat viața“, spune Sonia. 

ÎN JUR DE 800.000 de operații de înlocuire de șold au loc anual, în Europa. Rata crește cu 15% pe an, din cauza procesului de îmbătrânire a populației dar și datorită contribuției pe care acest implant îl are în menținerea vârstnicilor sănătoși și activi. În unele țări, creșterea numărului de intervenții a fost impresionantă. În Danemarca, rata a crescut cu 40% între anii 2000 și 2010, în timp ce în Spania s-a înregistrat o creștere de 25% în ultima decadă.

În România, procedura este relativ nouă. „Medicina nu se învață repede. O tehnică nou apărută în țările cu tradiție mai mare în domeniu devine populară sau cotidiană în țara noastră în următorii ani“, a explicat prof. dr. Samota Iosif, medic primar ortoped, pentru MedLive.ro. „A doua problemă, cea mai mare cred, o reprezintă costurile foarte ridicate. Există un program național de susținere financiară a protezărilor, care nu este suficient. Solicitările sunt mult mai mari decât oferta“, mai spune specialistul.

Aproape toate înlocuirile de șold, cum este cea a Soniei Clason, au rezultate excelente și redau independența. „Pacienții nu sunt nevoiți să ajungă într-un azil“, subliniază profesorul Werner Siebert, de la Universitatea din Marburg, Germania. „Pot merge acasă și se pot bucura de o calitate a vieții satisfăcătoare.“

De fapt, o înlocuire totală de șold este adesea considerată drept una dintre cele mai de succes operații efectuate în zilele noastre, ținând cont de statistici, care arată că mai mult de 90% dintre înlocuiri rezistă cel puțin zece ani. Unele chiar și mai mult. De fapt, oamenii care dobândesc un cartilaj protetic în zona șoldului, în jurul vârstei de 75 de ani, au 90% șanse să moară înainte ca o reoperare pentru o nouă înlocuire a protezei să devină necesară. Așa cum spune celebrul chirurg britanic, John Timperley, specialist în asemenea intervenții: „Îți pui o proteză care speri că va rezista timp de 20-40 de ani.“

CAUZA PRINCIPALĂ pentru care oamenii se aleg cu un implant de proteză de șold este osteoartrita. „Se pare că se transmite ereditar“, susține Timperley. Alte cauze includ artrita reumatică, o boală autoimună, fractura de șold, displazia de șold netratată sau chiar excesul de alcool, care poate duce la necroza capului femural.

Persoanele care practică sporturi cu impact susținut asupra articulațiilor ori au luxații, sau oamenii a căror muncă presupune ridicarea de greutăți, sunt predispuși la afecțiuni ale șoldului.

Michael Reardon-Harman, un măcelar britanic ieșit la pensie, din orașul Somerset, le-a făcut pe amândouă. În tinerețe, Michael, care are acum 77 de ani, arunca greutăți și juca fotbal profesionist. Munca lui zilnică implica ridicarea și cărarea carcaselor grele de animale. În acest caz, nu e de mirare că a avut nevoie de un implant bilateral – sau dublu – de proteză de șold, acum zece ani. „L-am uzat!“, glumește el.

Britanicul este mai mult decât mulțumit de rezultat. „Rezultatele au fost absolut minunate. Merg la sală, ridic diverse lucruri, îmi sap straturile de zarzavat și am făcut o plimbare de mai mult de trei kilometri de dimineață. Viața e frumoasă!“, spune el.

Calmantele, sportul și pierderea câtorva kilograme, în cazul celor supraponderali, pot ameliora problema șoldului pentru o vreme. Însă, atunci când îți este afectată viața de zi cu zi, mobilitatea și somnul, e absolut necesară intervenția chirurgicală.

O înlocuire totală de șold constă în înlocuirea cartilajului afectat cu unul artificial, realizat din polietilenă (un fel de plastic), material ceramic sau metal.

Capul femural deteriorat este îndepărtat și înlocuit cu o tijă plasată în centrul tubular al femurului. O bilă – sau cap – se fixează în cupă, cu ajutorul unei componente de priză, sub forma unei cești.

Bila și cupa pot fi realizate din materiale diferite – de exemplu, cupa poate fi de plastic, iar bila din material ceramic. Chirurgii le fixează folosind ciment acrilic osos, potrivit pacienților în vârstă, care au oasele slăbite. „Cimentul este soluția perfectă“, spune Siebert. „Pacientul va putea să meargă chiar de a doua zi.“

Departe de a fi o procedură nesigură și riscantă, așa cum și-o imaginează mulți oameni, implantul protezei de șold durează în jur de două ore și este considerat o intervenție de rutină. Pacienții sunt înapoi acasă după numai patru zile.

Maria Petra, din București, și-a amânat cât a putut de mult operația de înlocuire de șold. Avea grijă de nepoțelele ei și se gândea că nu are timp de operație și, mai ales, de perioada de recuperare, care își imagina că va fi destul de îndelungată.

„Mă gândeam că e nevoie de multe analize și spitalizare îndelungată înainte și după operație. Iar eu nu aveam timp“, spune femeia de 81 de ani. Până la urmă, boala i-a afectat atât de mult mersul, încât nu a mai putut s-o amâne. Spre surprinderea sa, a fost externată după o săptămână și jumătate. La început, trebuia să aibă grijă cum se așază și cum se mișcă, pentru a nu-și disloca noua proteză. „Dar totul a decurs foarte bine și mult mai repede decât mă așteptam“, spune Maria.

La patru ani de la operație, este foarte activă și reușește să se ocupe în continuare de cele două nepoate ale ei. „Fiica mea este foarte fericită că pot să o ajut cu copiii. Iar eu sunt mulțumită că mă simt încă în putere și utilă“, spune Maria. 

DESCOPERIRILE DIN ULTIMII ANI au îmbunătățit siguranța și succesul intervenției. Tot mai populară, anestezia efectuată în coloana vertebrală, care are efect de amorțire de la mijloc în jos, nici nu mai presupune adormirea pacientului. Scad riscurile de sângerare în timpul operației, nu mai sunt necesare foarte multe calmante și se reduce, de asemenea, riscul formării unor cheaguri de sânge în picior sau în plămâni.

Alte riscuri se referă la o posibilitate redusă (mai puțin de un procent) de a muri în primele trei luni și la riscul – de 2%, de dislocare a noii proteze sau de infecție.

Și tehnica operației a progresat, de-și a fost nevoie de un proces îndelungat care a implicat și erori. Acum câțiva ani, chirurgii au început să folosească tehnici minim invazive – erau realizate înlocuiri totale de șold printr-o incizie de numai zece centimetri. Numai că, deseori, țesutul era afectat, pentru că medicii nu puteau vizualiza ceea ce fac, iar rezultatele nu s-au dovedit atât de bune. „Consecințele practicii ultimilor ani sunt instrumente mai bune și o incizie de doisprezece centimentri, mai degrabă decât de zece“, afirmă dr. Timperley.

Au apărut, de asemenea, în ultimii câțiva ani, îngrijorări legate de implanturile complet metalice, care necesită înlocuire mult mai rapidă decât cele realizate din alte materiale. Acum se folosesc și alte combinații de materiale: metal și plastic, material ceramic complet sau material ceramic și plastic.

„O intervenție chirurgicală implică întotdeauna riscuri“, spune medicul Gösta Ullmark, de la Spitalul Gävle, din Suedia. „Chiar dacă, la un moment dat, va fi necesară o revizie, metodele unei noi intervenții chirurgicale și înlocuirea protezelor au evoluat spectaculos în ultimii ani.“

Siebert este la fel de încrezător în privința operației de revizie: „Este o altă intervenție de rutină“. De obicei, are loc atunci când proteza nu mai stă fixată exact așa cum trebuie.

Profesorul Philip Conaghan, de la Universitatea din Leeds, recomandă tratamentul acvatic: „Turele de mers în piscină sunt foarte benefice întăririi musculaturii șoldurilor.“

O altă veste bună este că nu există o limită superioară de vârstă pentru o înlocuire totală de șold, atâta timp cât persoana este suficient de sănătoasă. Cel mai bătrân pacient tratat de dr. Siebert avea 103 ani. Descurajat de soție să facă operația când avea 101 ani, pe motiv că era prea bătrân, pacientul s-a întors la Siebert după ce a devenit văduv pentru a-i cere din nou să facă operația, care a fost un succes.

 

Ce trebuie să faci când te decizi să te operezi

Cum găsesc chirurgul?

Multe persoane urmează recomandarea medicului de familie, sau pe cele ale prietenilor ori rudelor. Anumite țări fac publice rapoarte oficiale, care le pot fi de ajutor pacienților în procesul de căutare. Important este să purtați o discuție deschisă despre problemă și să aveți încredere în chirurgul ales.

Ce să întreb?

Întrebați-l ce specializare și ce experiență are și care este rata sa de reușită. Un chirurg specializat pe înlocuiri de șold, care efectuează mai mult de 30 de implanturi pe an, poate fi considerat experimentat. Deși există și medici care fac între 100 și 150 de operații, anual. Rata de succes a protezelor implantate este, de asemenea, importantă. Interesează-te cum se simte un pacient care are un implant de peste opt ani.

Unde mă informez în legătură cu implanturile?

În cazul în care vrei să afli mai multe despre această procedură, te poți informa pe internet la adresele: doctorortoped.ro (Proteza de șold - Artoplastia totală de șold), romedic.ro (Ce este coxartroza și când este necesară operația de protezare a șoldului), sfatulmedicului.ro (proteza șold/genunchi). 

Metal cu metal: ce nu a funcționat

Veștile îngrijorătoare legate de protezele metal pe metal (MoM) au început să apară din anul 2010. Cifrele din 2011 oferite de Registrul Național din Marea Britanie au raportat o rată de eșec de 13,6% în șapte ani, în comparație cu cele mai puțin de cinci procente înregistrate în cazul protezelor de șold realizate din alte materiale. Implanturile cu cap femural mare, despre care se presupunea că vor avea un risc mai scăzut de dislocare, au provocat cele mai multe probleme. În cazul altor proteze s-a constatat eliberarea unui nivel ridicat de ioni de crom și cobalt în organism.

Mai mult de 100.000 de oameni din toată Europa au implanturi în întregime metalice. Un sistem al normelor europene nu foarte riguros le permite producătorilor să obțină certificări pentru aparatură medicală – marca CE – și să iasă pe piață fără investigații clinice amănunțite. Aceștia aleg una dintre organizațiile comerciale din Europa, care pot atesta normele de calitate ale noului lor produs. Dacă designul produsului a fost modificat, dar este considerat similar cu un produs care are deja marca CE, va obține ușor o certificare.

UE a început să modifice reglementările existente. Până în 2020, pacienților care au probleme cu șoldul li se va oferi o descriere a protezei, care va conține detalii despre compoziție și posibilele efecte adverse. Cu toate acestea, BEUC, organizația europeană a consumatorilor, ar prefera un sistem centralizat de evaluare a dispozitivelor cu risc ridicat, în care specialiștii – nu organizațiile comerciale – să verifice calitatea evaluărilor clinice.

Comisia Europeană din cadrul Comitetului Știinfic al Apariției Noilor Riscuri în Sistemul Medical este acum împotriva utilizării implanturilor complet metalice pentru anumite categorii de pacienți și recomandă o verificare anuală a implanturilor total metalice cu cap femural mare, aplicate pe termen nelimitat.

Vote it up
244
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza