Șase idei care salvează lumea

Aceste invenţii geniale aduc speranţă şi o viaţă mai bună pentru milioane de oameni
 

PROBLEMA MAJORĂ 1: O muncă extenuantă

În multe zone rurale, fetele şi femeile sunt, în mod obişnuit, cele pe umerii cărora cade sarcina dificilă, anevoioasă şi periculoasă, de a aduce apă. Sursa de apă se află de multe ori foarte departe de casă, iar din această cauză ele nu pot merge la şcoală sau la serviciu.

SOLUŢIA SIMPLĂ: Roţi cu apă

Doi fraţi din Africa de Sud, Hans şi Piet Hendrikse, au inventat Q Drum, un produs fabricat din polietilenă foarte rezistentă, care poate fi rostogolit şi împins pe cel mai denivelat teren, fără să se scurgă o picătură de apă. Q Drum are o capacitate de 50 de litri şi poate fi folosit şi pentru a transporta cerealele sau alte alimente.

 

PROBLEMA MAJORĂ 2: H2O impură

Una din nouă persoane din lume nu are acces la o sursă de apă de băut curată. Consecinţă este că peste 3,4 milioane de oameni mor anual din cauza unor boli – precum diareea şi febra tifoidă – care au legătură cu apa poluată, colectarea ineficientă a deşeurilor şi igiena insuficientă. Cei mai supuşi riscurilor sunt cei mici, aproximativ două milioane dintre victime fiind copii.

SOLUŢIA SIMPLĂ: Un filtru inteligent

LifeStraw este un filtru de apă portabil, care elimină 99,9% dintre paraziţii şi bacteriile din apă. Inventat de compania suedeză Vestergaard, fiecare filtru poate purifica 1.000 de litri de apă. Aparatul este deja distribuit în 64 de ţări.

 

PROBLEMA MAJORĂ 3: Epidemie de cancer

Cancerul cervical provoacă cele mai multe decese în rândul femeilor din ţările în curs de dezvoltare. Motivele sunt atât lipsa personalului medical calificat, cât şi cea a unei modalităţi uşoare şi accesibile de a detecta boala.

SOLUŢIA SIMPLĂ: Testul cu oţet

A fost concepută o tehnică de diagnosticare bazată pe oţetul obişnuit, care necesită o minimă pregătire pentru a fi utilizată, iar rezultatul este că numărul deceselor din cauza cancerului cervical s-a redus cu o treime. Jhpiego, o organizaţie nonprofit afiliată Universităţii Johns Hopkins din Baltimore, face eforturi pentru ca testul să fie disponibil pe tot globul.

 

PROBLEMA MAJORĂ 4: Gătit cu efect toxic

Prepararea mesei poate fi o treabă cu efecte letale în ţările în curs de dezvoltare. Aproximativ jumătate din populaţia planetei încă mai găteşte folosind combustibili solizi, băligar, cărbune sau lemn, şi se presupune că poluarea aerului prin arderea acestui tip de combustibil duce la peste patru milioane de decese premature anual.

SOLUŢIA SIMPLĂ: O maşină de gătit ecologică

African Clean Energy, o companie din Africa de Sud, a inventat o maşină de gătit care funcţionează cu o eficienţă sporită (utilizează cu 70% mai puţin combustibil) şi este mai ecologică (eliberează cu 95% mai puţine emisii dăunătoare). Aparatul alimentat cu baterii se încarcă la un panou solar şi are un port USB, pentru a alimenta telefoane mobile şi laptopuri.

 

PROBLEMA MAJORĂ 5: Complicaţii la naştere

Se estimează că 800 de femei mor zilnic în lume, din cauza infecţiilor şi hemoragiilor cauzate de complicaţii la naştere sau în timpul sarcinii. Multe dintre decese au loc în zone în care naşterea are loc acasă, fără asistenţă medicală de specialitate.

SOLUŢIA SIMPLĂ: O trusă de prim ajutor

Bangladeshul are una dintre cele mai mari rate de mortalitate maternală din lume. Aşa că organizaţia non-profit BRAC a conceput o soluţie: o trusă de 40 de cenţi, care conţine tifon, săpun dezinfectant, o folie sterilă de plastic, un fir (pentru a lega cordonul ombilical) şi un bisturiu chirurgical, pentru a-l tăia. BRAC a distribuit peste 2,6 milioane truse de prim-ajutor. Se consideră că această acţiune a contribuit la reducerea mortalităţii maternale cu peste 50%, în ultimul deceniu.

 

PROBLEMA MAJORĂ 6: Menstruaţie fără condiţii de igienă

În Rwanda, fetele şi femeile pierd în medie 35 de zile de şcoală sau de serviciu pe an din cauza menstruaţiei, pentru că nu-şi pot permite absorbante igienice. Pentru a evita acest lucru, unele dintre ele recurg la alternative nesigure, cum ar fi cârpe, frunze şi noroi, ceea ce poate cauza infecţii şi alte afecţiuni.

SOLUŢIA SIMPLĂ: Absorbant la preţ redus

Sustainable Health Enterprises (SHE), o organizaţie cu sediul în Rwanda, înfiinţată de Elizabeth Scharpf, absolventă a Universităţii Harvard, confecţionează absorbante din fibre de bananier. SHE cumpără materialul, care de obicei este aruncat, de la două cooperative conduse de femei.

Vote it up
406
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza