Întreab-o pe Andreea

Psihologul îți răspunde la întrebări despre cuplu, copii sau serviciu
 

Ai întrebări despre viaţă, cuplu, familie, copii sau serviciu? Cere-i sprijinul Andreei Dîrzu, la redactia@rd.com.

 

Nu le pasă de mine

Îi ştiţi pe acei copii care se plâng că părinţii stau tot timpul cu gura pe ei? Ei bine, la mine (am 16 ani) situaţia este exact invers. Pur şi simplu nu le pasă de mine. De câte ori încerc să vorbesc cu ei despre diverse lucruri îmi spun că au treabă şi că acum sunt mare şi mă descurc. Doar dacă stau prea mult pe undeva şi realizează că nu sunt pe acasă mă sună. În rest, nimic. Nu-i interesează ce note am sau ce prieteni. Îmi vine să plec de tot. Poate aşa observă ceva…

Răzvan, Bucureşti

Dragă Răzvan,

Este minunat că, la vârsta ta, poţi admite şi conştientiza lucrurile acestea. Într-adevăr, se pare că părinţii care impun mai multe reguli şi sunt puţin mai autoritari (nu vorbim despre certuri sau bătăi) sunt cei pe care copiii îi preferă celor care nu se impun. Asta deoarece acest comportament este tradus de cei mici în grijă şi afecţiune. Ai putea încerca să vorbeşti cu ei şi să le spui ceea ce simţi. Probabil simţi puternic şi nevoia de a comunica cu cineva mai mare, aşa că poate vei găsi un profesor sau un alt părinte cu care să vorbeşti. Oamenii de care avem nevoie în diferite momente ale vieţii ne apar sub tot felul de forme. Trebuie doar să îi vedem.

 

Nu-mi place să fiu şef

Am fost promovat. Ar trebui să mă bucur, nu? Numai că lucrurile nu stau aşa. Niciodată nu mi-a plăcut să fiu şef. Da, câştig mai bine, dar ştiind că poate în acest fel îmi voi pierde prietenii care mi-au devenit subalterni, mă supără. Nu ştiu cum să „administrez“ noua situaţie.

Robert, Ploieşti

Dragă Robert,

Poţi împărţi situaţia aceasta în două. Faptul că acum câştigi mai mulţi bani şi frica că îţi vei putea pierde prietenii din această poziţie. În viziunea ta, care cântăreşte mai mult? În general, nu putem schimba situaţiile în care ne aflăm, ci doar gândurile referitoare la acestea. Astfel, ne putem schimba şi emoţiile, şi comportamentele. Poate, dacă îţi vei schimba gândurile în legătură cu noul job, atunci nu te vei mai simţi aşa. Dacă totuşi nu te simţi omul potrivit în poziţia de şef, atunci fii propriul tău şef şi ia o decizie fermă.

Vote it up
436
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza