Întreab-o pe Andreea

Ai întrebări despre viață, cuplu, familie, copii sau serviciu? Psihologul nostru are răspunsul potrivit.
 

Fiica mea, care va trece în clasa a XI-a, îmi spune că își dorește să dea la Facultatea de Medicină, dar nu o văd a avea nicio tragere de inimă spre niciuna dintre materiile la care ar trebui să susțină examen. Pe de altă parte, nu mi se pare că o atrage nimic altceva. Și, deja, din acest an școlar ar trebui să înceapă să se pregătească. Mi-e teamă să nu se apuce de ceva care de fapt nu o să-i placă. Nu știu cum să procedez. Ramona, Cluj-Napoca

Dragă Ramona,

E într-adevăr o decizie importantă și ai dreptate să te preocupi de asta. E bine că fiica ta are o direcție sau măcar o idee despre ce ar vrea să urmeze. Mai mult, tu pari dispusă să o susții, ceea ce e important. Pentru a demonstra că asta e ceea ce își dorește, fiica ta trebuie să înțeleagă ce înseamnă pregătirea pentru admiterea la Facultatea de Medicină, trecerea prin această facultate și apoi lucrul în sine. Ar fi ideal să poată vorbi cu un medic (dacă aveți în cercul de prieteni sau cunoscuți) ori cu un student la medicină, tocmai pentru a putea vedea perspectiva cuiva din interior, care ar putea să îi spună despre avantaje și dezavantaje. Dacă și după ce află părțile bune și pe cele mai puțin bune (multă muncă, mulți ani de învățat, salariu modest) tot își dorește să practice această profesie, atunci înseamnă că motivația e una reală.   

 

Am o prietenă de care înainte eram destul de apropiată, dar, în ultima vreme încerc să o văd cât mai puțin. Aproape de fiecare dată când ne întâlnim are tendința de a se plânge de viața ei și resimt asta ca pe o presiune. Fiecare avem probleme, dar ea parcă reușește să ți le „adauge“ și pe ale ei. A început să-mi reproșeze că o evit. Nu știu cum să abordez problema. Aș vrea să o ajut, dar nici nu o mai suport văietându-se încontinuu. Ruxandra, București

Dragă Ruxandra,

Nicio relație din viață nu merge de la sine, fără puțin efort din partea celor două persoane implicate. Prietenia nu face excepție. Dacă este o relație importantă pentru tine, înseamnă că e necesar să găsești o soluție pentru a scăpa de frustarea pe care o ai când te întâlnești cu prietena ta. Ai încercat deja o soluție, cea cu evitatul, dar vezi bine că nu ajută prea mult, pentru că ajungeți în același punct, plus vinovăția pe care o resimți. Probabil că o discuție deschisă, în care să îi spui prietenei tale cu blândețe, dar clar, ce te deranjează la interacțiunea voastră poate să schimbe puțin dinamica. E la fel de probabil că prietena ta să se supere sau să se retragă (deși, dacă ești asertivă, riscul acesta scade destul de mult). Totuși, în prietenia reală avem nevoie să auzim adevăruri despre noi care nu sunt întotdeauna plăcute, dar care ne pot ajuta. Dacă prietena ta prețuiește relația și nu vorbește cu tine doar pentru a deversa probleme, totul va fi bine.

 

Andreea Dîrzu este psiholog, consilier și colaborator al revistei noastre. Trimite întrebarea ta prin adresa de e-mail ask.andreea@yahoo.com, poștă sau pe pagina noastră de Facebook. Detalii la pagina 8 a revistei.

 

Bune maniere: În parc

Cele mai multe parcuri au insule de verdeață și ronduri de flori care încântă privirea celor care se plimbă pe alei. Oricât de mult ți-ar plăcea un anumit soi de floare, nu smulge din ronduri plante cu tot cu rădăcină pentru a le duce acasă și a le planta în ghivecele de pe balcon. Piețele sunt pline de răsaduri de flori, la prețuri accesibile, e mai bine să le cumperi. Chiar dacă un tânăr e la plimbare cu iubita în parc, nu-i va rupe un trandafir din rond pentru a i-l oferi. Dacă vrea să o impresioneze, îi va aduce un trandafir cumpărat de la florărie în drum spre locul de întâlnire.

Sursa: agerpres.ro

Vote it up
385
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza