Întreab-o pe Andreea

Ai întrebări despre viaţă, cuplu, familie, copii sau serviciu? Psihologul nostru are răspunsul potrivit.
 

Locuiesc într-un bloc şi, aşa cum e la bloc, se mai aude de la vecini. Vecina de care vreau să vă spun, de vreun an de zile, l-a adus pe tatăl ei, care e bătrân, să locuiască cu ea. Numai că îl terorizează. Aud cum ţipă la el, cum îl înjură. E cazul să iau vreo măsură?

Lavinia, Braşov

Dragă Lavinia,

Ce spui tu despre vecina ta pare, într-adevăr, îngrijorător. Pentru că te deranjează situaţia, ai putea face ceva: poţi vorbi cu vecina ta despre situaţia cu tatăl ei, fără însă a face acuzaţii: întreab-o cum e pentru ea situaţia, cum se simte tatăl ei şi apoi abia după ce îi vezi reacţia îi poţi spune îngrijorarea ta. Poate vecina ta simte o presiune foarte mare şi nu are cu cine să o împărtăşească – ascultă înainte de a judeca situaţia.

 

În câteva luni, mi-am propus să mă întorc la job. Problema este cu cine îl las pe cel mic. Soacra mea, care stă cu noi, insistă să-l lăsăm cu ea, deşi e mai mereu bolnavă şi nici nu prea se descurcă cu copilul. În schimb, mama, care locuieşte mai departe, chiar se pricepe. Dar nu ştiu cum să pun problema astfel încât să nu rănesc pe nimeni.

Mirela, Ploieşti

Dragă Mirela,

Decizia referitoare la cine se va ocupa de copilul tău nu este una uşoară sau fără implicaţii „politice“. Pe de-o parte ai argumente, şi raţionale, dar şi emoţionale, pentru a o prefera pe mama ta, pe de altă parte nu vrei să îţi superi soacra şi nici să o pui pe drumuri pe mama ta. Ai putea să mai iei în calcul o variantă: să le întrebi pe fiecare dintre ele în ce fel şi în ce condiţii sunt dispuse să te ajute cu bebe. E posibil să afli că soacra nici nu îşi doreşte o implicare mai mult de două zile pe lună sau că mama ta îşi doreşte să stea cu nepoţelul cât sunteţi voi doi ple caţi în vreun weekend romantic. Soluţia poate fi deja acolo – trebuie doar să întrebi.

 

Am cunoscut un tip şi suntem împreună de vreo lună de zile. Ştiu că nu e mult, dar amândoi se pare că ne dorim ca relaţia să continue. Problema este însă fosta lui prietenă. Tot în cearcă să-l recucerească. El o respinge, dar nu mi se pare suficient de categoric, iar situaţia e deranjantă pentru mine. Cum să procedez?

Rodica, Cluj-Napoca

Dragă Rodica,

Din câte ştii tu, prietenul tău a ieşit din acea relaţie şi îşi doreşte să fie cu tine, însă fosta lui prietenă e de altă părere şi tu spui că el, de şi o respinge, nu e foarte convingă tor. Ce ai tu de făcut în această si tuaţie este nu să încerci să reglezi lucrurile între prietenul tău şi fosta lui prietenă, ci între tine şi el. Adi că, dacă ţie nu îţi convine situaţia curentă, spune-i clar asta prietenului tău şi trasează nişte limite ale relaţiei voastre. Dacă el îşi doreşte într-adevăr relaţia cu tine, va face ordine în fosta relaţie, însă dacă îi convine această ambiguitate probabil că va rămâne la fel de neconvingător. Tu decizi ce înseamnă asta pentru tine.

 

BUNE MANIERE: AȘA DA/AȘA NU

Dacă persoanelor din familie le putem spune un simplu‚ „Bună“ când le vedem sau „Pa“ când plecăm, în cazul în care ne întâlnim cu persoane pe stradă sau la locul de muncă vom spune‚ „Bună dimineaţa/ziua“, iar la plecare vom spune‚ „La revedere“.

Momentele aniversare sunt un alt prilej în care unii fac greşeli în modul în care se comportă şi vobesc. Atunci când primim un cadou sau un buchet de flori nu vom spune „nu trebuia să te deranjezi“, ci doar „mulţumesc“.

Sursa: agerpres.ro

 

Trimite întrebarea ta prin adresa de e-mail ask.andreea@yahoo.com, poştă sau pe pagina noastră de Facebook. Detalii la pagina 8.

Vote it up
582
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza