Întreab-o pe Andreea

 

• Am avut o relație de peste opt ani,
care s-a sfârșit în urmă cu mai bine de un an. Nu mai am niciun sentiment pentru acel om, deși am suferit după despărțire. Acum, sunt cu altcineva care mă face fericită. Cu toate acestea, aproape în fiecare noapte îl visez, inexplicabil, pe fostul meu prieten și chiar și pe mama lui. Cum se explică și cum să fac să scap de aceste vise?

Dragă Cristina,

A te reface după o relație destrămată e un proces care poate să dureze. Nu e ușor, cere timp și răbdare. Faptul că ești cu altcineva și că te declari fericită e foarte bine. Totuși, visele tale spun că ai avea niște „afaceri neterminate“. Chiar dacă pe timpul zilei, când ai control, totul pare să fie în regulă, lucrurile nu stau tocmai așa. Noaptea, prin intermediul viselor, inconștientul tău încearcă să îți transmită un mesaj. E ca și cum ai fi lăsat tot ce e legat de relația trecută într-o cutie, numai că ai uitat să închizi capacul. Poți scăpa de aceste vise dacă acorzi atenția cuvenită fostei relații: gândește-te ce ai avea de lămurit în primul rând cu tine însăți, apoi (dacă e cazul) și cu fostul iubit. Somn liniștit!

• Logodnica mea nu înțelege,
oricât i-aș explica, de ce stau la serviciu peste program. Avem o dispută permanentă, pentru că ea nu e obligată niciodată să facă asta la serviciu. Cum pot să rezolv problema?

Dragă Alex,

Înțeleg că ai încercat să îi explici logodnicei tale cu toate argumentele logice posibile cum stă situația. Dar, deși intențiile tale sunt dintre cele mai bune, probabil că îți răcești gura degeaba. Mă întreb dacă discuțiile nu cumva s-au întețit din momentul în care v-ați logodit. De fapt, problema este că ea îți cere explicații, deși nevoia ei probabil că e alta. Îmi vine greu să cred că ea nu înțelege faptul că tu ai anumite responsabilități. Mai degrabă, logodnica ta își dorește să petreacă mai mult timp cu tine și nu știe cum să pună problema. Chiar dacă nu petreceți multe ore pe zi împreună, faceți-le să conteze. Bucurați-vă unul de altul!

• Fata mea de 17 ani suferă
de angoase pe care nici ea nu și le explică. Comunicăm bine, are o viață socială activă, are un prieten alături de care spune că e fericită, dar, uneori, începe să plângă fără motiv. Cum pot s-o ajut?

Dragă Doinița,

Fiica ta se află în plină adolescență și, până la un punct, e normal să îți faci griji pentru ea. Pe de altă parte, ceea ce mi-ai spus despre ea e mai degrabă liniștitor. Stările emoționale furtunoase sunt specifice adolescenței. Întreaga perioadă este una de mari transformări. Multitudinea de schimbări complexe care au loc în planul valorilor, motivației, relațiilor cu semenii are ecou în planul emoțional. Trebuie să știi că emoțiile unui adolescent sunt mult diferite față de emoțiile unui adult. Cu timpul, lucrurile se vor echilibra.

• Sunt obosit, tracasat
și uneori nu mai am chef deloc să muncesc, toate tocmai din cauza programului infernal de lucru. Am fost deja în concediu, dar simt că mi-ar trebui vreun an de zile de vacanță ca să-mi revin. Ce-aș putea face să-mi recâștig pofta de muncă?

Dragă Claudiu,

Într-adevăr, un program încărcat la serviciu te poate seca de energie. Dar, la fel de bine, sunt oameni care lucrează peste 12 ore pe zi și sunt energici și la sfârșitul zilei. Desigur, contează și nivelul de energie pe care îl ai de felul tău. Dar ceea ce e sigur e că ritmul, numărul de ore sau chiar natura jobului tău actual nu ți se potrivesc. Mă întreb dacă chiar îți place ceea ce faci la momentul actual. Încearcă să faci o schimbare: poate nu îți priește atmosfera. Cheful de muncă are mare legătură cu felul în care îți respecți activitatea: dacă e ceva care nu îți place, asta se resim-te. Spor la lucru!

Vote it up
572
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza