Întreab-o pe Andreea

 

• Cea mai bună prietenă,
care mi-era și colegă, a trebuit să-și dea demisia pentru că șeful nostru se purta urât cu ea. Ar trebui să-mi dau și eu demisia în semn de solidaritate?

Dragă Camelia,

Simplul fapt că îți pui problema de a-ți da demisia doar pentru că prietena ta a făcut acelaşi lucru e un act de solidaritate în sine! Înțeleg că şeful vostru nu e tocmai cel mai diplomat personaj, nu-i aşa? Totuşi, mă întreb dacă ție îți „aplică“ acelaşi tratament ca şi prietenei tale. Dacă simți că te jigneşte prin felul în care se comportă cu tine şi asta te afectea ză, atunci poate ai de ce să te gân - deşti să îți părăseşti locul de muncă. Altfel, nu ai nicio responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat între o colegă - fie ea şi cea mai bună prie - tenă - şi şeful vostru. Gândeşte-te la problemă din punctul tău de vedere.

• Cum ar trebui să procedez
când copilul îmi spune că nu mai vrea să meargă la școală?

Dragă Simona,

E bine să ştii că foarte rar copiii au temeri fără obiect. Nu mi-ai spus, totuşi, câți ani are copilul tău. Cel mai bine ar fi să îți povestească ce face la şcoală. E important să te familiarizezi cu numele colegilor, cu învățătoarea sau profesorii. Află dacă are dificultăți la vreo materie sau mai degrabă neînțelegeri cu cineva de la şcoală. Dacă nu obții nimic de la prima discuție, ai răbdare! Poate fi o temă delicată pentru copil. Observă-l pe parcursul unei săptămâni şi vezi dacă există anumite zile în care e mai agitat decât de obicei – se poate ca factorul negativ să nu fie legat neapărat de şcoală, poate e ceea ce face înainte, pe drum, sau când vine de la şcoală.

• Sunt o mare pofticioasă.
Cum să fac să nu mai mănânc dulciuri?

Dragă Rodica,

E foarte posibil ca pofta ta de dul - ciuri să fie cauzată de hipoglice mie. Dacă atunci când simți nevoia de zahăr ai şi alte simptome precum scăderea atenției, instabilitate emoțională, lentoare în mişcări, ar fi bine să îți faci un set de analize. Aş fi vrut să aflu de la tine în ce măsură te deranjează consumul de dulciuri: eşti îngrijorată pentru siluetă, pentru sănătate sau pentru faptul că simți că nu te poți controla? Nu ştiu dacă soluția potrivită pentru tine ar fi să renunți pentru totdeauna la dulciuri. Bucură-te de mica ta plăcere într-un fel în care să deții controlul. Când ai chef de ceva dulce, savurează ceea ce mănânci: calitatea e mult mai importantă decât cantitatea. Poți să îți faci un ritual săptămânal din asta.

• Mi se întâmplă din ce
în ce mai des să simt că pur și simplu nu am aer. Și am o stare de rău inexplicabilă, fără să mă doară ceva concret. Stările astea le am în special seara, când încerc să mă liniștesc după o zi încărcată. Ce pot să fac să scap de ele?

Dragă Alexandru,

E adevărat că ritmul vieții cotidiene este din ce în ce mai accelerat şi greu de manageriat. Mă întreb, totuşi, de ce e atât de important pentru tine să încerci să te linişteşti seara. E posibil să treci printr-o perioadă mai încărcată, din care, normal, vrei să ieşi cât mai repede. Este ca şi cum ai avea o problemă şi cauți varianta cea mai scurtă pentru a ieşi din ea. Poate reuşeşti să abordezi relaxarea într-o manieră mai… light!

Dacă îți propui ceva cu înverşunare (chiar dacă este vorba despre relaxare), poți ajunge la efectul opus. Interesează- te de tehnici de relaxare prin respirație şi vizualizare. Te-ar putea ajuta.

Vote it up
1
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza