Întreab-o pe Andreea?

 

• Slujba pe care o am îmi
cere uneori sæ vorbesc în public. Însæ de fiecare dată am probleme mari: îmi transpiræ palmele, mæ bâlbâi, pe scurt las o impresie jalnicæ şi obosesc de parcæ aş fi întreprins cine știe ce faptă care m-a consumat emoflional. Cu toate acestea, nu sunt deloc o persoanæ timidæ din fire. Cum se explicæ? Oare aş putea face ceva ca sæ îmi rezolv aceastæ problemæ?

Dragă Adriana,

Reacțiile pe care le descrii legate de vorbitul în public sunt, într-o anumită măsură, fireşti. Emoțiile care se manifestă prin palme transpirate, voce care îți joacă feste, respirație accelerată te pregătesc pentru a intra în acțiune. Ceea ce te deranjează este intensitatea manifestărilor: eşti mai atentă la tot ce se întâmplă cu corpul tău decât la discurs. Aşa se explică de ce nu te descurci aşa cum ştii că poți, chiar dacă tu vii cu „temele făcute“. Mici trucuri pe care le poți aplica sunt: să ai nişte notițe la îndemână şi să faci exerciții de concentrare a atenției prin fixarea privirii pe anumite persoane din auditoriu. Îți recomand cu încredere un specialist în terapie comportamentală.

• Fetița mea de opt ani
încæ mai udæ patul noaptea. Psihologul mi-a spus cæ nu are suficientæ încredere în ea şi se sperie uşor. Cum sæ mæ port cu ea?

Dragă Valentin,

Faptul că fetița ta de opt ani udă patul este un simptom care poartă numele de enurezis. Ar fi fost bine de ştiut dacă fiica ta a avut perioade, măcar de câteva luni, în care nu a udat patul noaptea. Dacă e de dată recentă şi nu a mai avut episoade de acest gen, enurezisul poate fi legat de o situație nouă care a apărut poate la şcoală sau chiar în familia voastră. Cel mai eficient lucru pe care ai putea să îl faci e să fii alături de ea. Decât să-i faci observație, mai bine recompenseaz-o în serile în care nu udă patul. Arată-i că eşti de partea ei. Vorbeşte cu ea despre lucrurile care se întâmplă peste zi şi poate vei afla ce o nelinişteşte. Aliați-vă împotriva monstrulețului care nu o lasă să doarmæ noaptea.

• M-am îndrăgostit de un bărbat
care stæ într-o altæ flaræ. Mi-a spus cæ vrea sæ pæstræm legætura, dar eu nu știu ce ar trebui sæ fac ca sæ pot pæstra o astfel de relație la distanțæ.

Dragă Camelia,

Aş fi vrut să ştiu dacă te-ai îndrăgostit în timpul unei călătorii, cunoscându-l pe el față în față, sau prin internet. Oricum, distanța poate fi un impediment destul de serios când vine vorba de o relație amoroasă. Dar poate mai importantă decât distanța în kilometri e distanța emoțională. Impresia mea e că nu eşti cu adevărat decisă dacă ar trebui sau nu să te implici într-o astfel de relație. Adevărul e că partea asta e cea mai grea. După ce te hotărăşti dacă merită sau nu să investeşti emoțional, vei vedea că toate celelalte vor veni de la sine. Ascultă-ți inima!

• Tatăl meu a fost depistat
de curand cu cancer şi devine foarte nervos atunci când îi sugerez ce analize ar trebui sæ facæ. Înțeleg cæ e o situaflie gravæ, dar ce ar trebui să fac ca să-l ajut færæ a-l supăra?

Dragă Adriana,

E de înțeles că tatăl tău trece prin-tr-un moment dificil, care te afectează şi pe tine. Tatăl tău nu e supărat pe tine, ci pe faptul că simte că a pierdut într-un fel controlul când l-a atacat această afecțiune, pe nepregătite. Chiar dacă primul tău impuls este să faci ceva prin care să îl poți ajuta, poate tatăl tău are nevoie de un alt tip de sprijin. Corect ar fi să îi spui chiar tu că nu ştii cum să reacționezi. Nu cred că îşi doreşte să te comporți cu el ca şi cum nu s-ar putea descurca fără ajutorul tău. Nu lua hotærâri în numele lui færă sæ-l consulți.

Vote it up
1
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza