Și-a riscat viața pentru a salva o fată

Când se confruntă cu situaţii-limită, Mihai Nicolae nu ezită să acţioneze
 

Era sfârșitul lunii februarie, când tristețea unei decepții în dragoste a făcut-o pe o adolescentă de numai 16 ani să ia o decizie ce ar fi putut să se termine cu o tragedie. Dar un înger păzitor a fost pe lângă ea în acea zi. Iar aici, pe pământ, îngerii de genul ăsta au figuri cât se poate de umane.

Mihai Nicolae Ștef, pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Satu Mare cu gradul de plutonier major, se afla într-una din zilele lui libere. După ce își petrecuse dimineața aranjând diverse lucruri ce țineau de casă, plecase la cumpărături cu lista făcută de soție. Nu i-a trecut niciun moment prin minte că acea zi va fi una deosebită, deși, practic, meseria sa îl punea uneori față în față tocmai cu întâmplări și destine aflate la limită. În acea zi de februarie, în care el era liber să-și vadă de treburile casei, nici nu se gândea că urma să devină salvatorul vieții cuiva. Dar s-a metamorfozat imediat ce a fost nevoie.

Prezenţa de spirit şi rapiditatea cu care a acţionat Mihai Nicolae face ca astăzi Mădălina Bud, fata de numai 16 ani din Drăgușeni, să mai fie în viaţă.

„Era ziua mea liberă şi tocmai mă întorsesem acasă de la cumpărături, când, în jurul orei 13.30, am auzit de pe balcon zarvă mare afară. L-am întrebat pe un băiat ce se întâmplă, iar el mi-a spus că cineva s-a aruncat în apă, fără să-mi ofere mai multe amănunte. Nu am stat mult pe gânduri şi am alergat rapid la faţa locului, apartamentul meu fiind aproape de malul stâng al Someşului, acolo unde s-a întâmplat întreaga dramă“, a povestit Mihai Nicolae.

Ajuns la faţa locului, a constatat că, într-adevăr, o persoană se afla în apă, la un metru de mal, plutind, fără să dea semne de viaţă. Nu își dădea seama atunci că este vorba de o fată atât de tânără, dar asta nu avea nicio importanță. Oricine ar fi fost, trebuia salvat.

Cum malul era foarte abrupt, iar apa din zonă avea peste doi metri adâncime, intervenţia era destul de dificilă, reușind să pună în pericol și viața salvatorului. Dar nu asta era problema lui Mihai Nicolae, ci faptul că, dacă el nu reușea să se țină la suprafață cumva, atunci persoana aflată în apă risca să moară. Oricum, nici măcar nu mai știa în acel moment dacă mai era sau nu în viață. Dar, dacă exista o șansă cât de mică să mai fie, atunci merita orice efort. Astea erau gândurile care îi treceau plutonierului prin minte în acele clipe.

„Era lume multă adunată pe mal însă, din cauza condiţiilor improprii, nimeni nu avea curajul să intervină. Dar știam că, în funcţie de cât de rapid se acţionează, se poate salva viaţa unui om“, spune pompierul.

 Când oamenii l-au văzut cât de decis era să acționeze, s-au mobilizat. „Din fericire, un bărbat în jur de 45 de ani căruia, din păcate, nu-i cunosc numele, a fost și el foarte important în această operaţiune de salvare. M-a ţinut cu o mână, iar eu am reușit să mă întind cât mai mult și să mă aplec să o apuc pe fată și să o scot afară din apa rece. Când am adus-o pe mal, era inconştientă şi abia mai avea puls. Am aşezat-o pe iarbă. Între timp, o doamnă a venit cu o pătură, pe care am pus-o sub ea, nu înainte să îi masez tot corpul, pentru a-i activa circulaţia sângelui. Apa era foarte rece, puţin peste zero grade, iar nefericita adoles­centă risca să intre în hipotermie. Noroc că și cei de la SMURD au venit în timp record şi, după câteva proceduri de resuscitare, au urcat-o în salvare şi au dus-o de urgenţă la spital“, își amintește eroul pompier.

Din fericire, intervenţia lui Mihai s-a dovedit a fi crucială pentru ca tânăra, care se aruncase în gol de pe Podul Golescu, să fie și azi în viață. La aproape 45 de minute după ce Mădălina a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Satu Mare, temperatura corpului i-a ajuns la 35 de grade.

Mihai Nicolae Ștef, originar din Medieşu Aurit, este căsătorit, fără copii, şi lucrează la ISU SOMEȘ Satu Mare din anul 2006, unde este conducător autospeciale – pompier în cadrul Detaşamentului de Pompieri Satu Mare.

Înainte, a fost angajat al MApN, participând la o misiune de menţinere a păcii în Angola, în perioada 1996-1997. A făcut parte din contingentul „Căştile albastre“ Bistriţa, care aveau misiunea de a escorta convoaiele umanitare şi de a asigura securitatea, într-o ţară măcinată de războaie civile. De altfel, în Angola, împreună cu colegii lui, a avut parte de câteva episoade mai dificile. Dar, de fiecare dată, a dus la bun sfârşit fiecare misiune.

Fapta lui de curaj nu a rămas fără ecou nici în rândul colegilor lui pompieri. Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă l-a felicitat pe tânărul pompier pentru implicarea în salvarea fetei de 16 ani.

„O faptă eroică vorbeşte totdeauna inimii. Ea găseşte singură drumul spre sufletul nostru şi ne stârneşte admiraţia, respectul şi recunoştinţa. Cea mai mare recompensă pentru el este aceea că a salvat o viaţă omenească“, a spus despre fapta colegului său locotenent-colonelul Aurel Ulici, purtă­torul de cuvânt al ISU Satu Mare.

Pompierului Mihai Nicolae Ștef i s-a acordat, de către prefectul Eugeniu Avram, o diplomă de excelență pentru fapta sa.

 

Sursa: articol de Nicu Ghișan, preluat din ziarul “Adevărul”

Vote it up
471
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza