Ascultă-ți instinctul

Psihologul nostru îți răspunde la întrebări despre viață, familie sau serviciu
 

CUM ÎMI ALEG un psiholog bun? Ce aşteptări să am de la el? Pentru că nu mi-aş dori doar să merg la cineva care să-mi pună întrebări şi să mă aprobe. Nu am nicio experienţă legată de acest lucru, dar acum chiar am o problemă pe care simt nevoia să o analizez cu cineva neutru.

BEATRICE, Bucureşti

Dragă Beatrice,

Să definim ce înseamnă un psiholog bun: e de renume, apare la TV sau în reviste, e un important cadru academic sau are mulţi clienţi? De fapt, un psiholog bun înseamnă un psiholog bun pentru tine. Şi vestea bună e că îl poţi găsi chiar tu, pentru că tu vei simţi dacă omul din faţa ta e potrivit pentru misiunea ta personală sau nu. Sfatul meu este să cauţi (e posibil să nu îl/o găseşti din prima) şi să îţi asculţi instinctul. Restul vine de la sine.

 

VREAU SĂ IES dintr-o relaţie pe care o consider toxică pentru mine, dar ştiu că voi suferi, pentru că ţin mult la acea persoană. Cum să trec cât mai uşor peste asta?

LIVIU, Tg. Mureş

Dragă Liviu,

Nu e uşor să faci ceea ce ţi-ai propus tu, pentru că a ieşi dintr-o relaţie cu adevărat toxică presupune ceva efort – e ca ieşirea dintr-o depedenţă. Dar primii paşi (grei, însă foarte importanţi) i-ai făcut deja: ai recunoscut că ai o relaţie toxică şi te-ai decis să o închei. Te-aş provoca să încerci în continuare să răspunzi la două întrebări: ţin la persoana cu care sunt în relaţie sau ţin de această persoană? Simt că persoana aceasta este ce îmi trebuie sau sper că va fi, la un moment dat, ceea ce îmi trebuie din punct de vedere afectiv? „Dezintoxicare“ lină îţi doresc.

 

AM UN COPIL de opt ani, căruia îi este frică de animale. Ar fi o soluţie să-i iau un căţeluş, adică un pui, chiar dacă acum refuză cu înverşunare ideea? L-ar ajuta sau ar trebui să fac altceva?

ALINA, Craiova

Dragă Alina,

După ce ţi-ai întrebat copilul dacă îşi doreşte un căţel şi el a spus „nu“, probabil că e o idee bună să îi respecţi dorinţa. Dacă vrei să îl desensibilizezi, încearcă o abordare mai puţin „frontală“: uitaţi-vă la emisiuni cu animale (prin ecranul televizorului, animalele sunt mai puţin înfricoşătoare), încearcă să vezi de care animale îi e mai frică şi de ce, explică-i pericolele reale şi pericolele imaginate atunci când vine vorba de animale, în timp mergeţi la Zoo, unde sunt cuşti, garduri. Nu uita să îl securizezi şi să nu râzi de teama pe care o are.

 

ANDREEA DÎRZU este psiholog, consilier şi colaborator al revistei noastre. Trimite-i întrebarea ta la: ask.andreea@yahoo.com

Vote it up
343
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza