Întreab-o pe Andreea!

Psihologul îți răspunde la întrebări despre cuplu, copii sau serviciu
 

Ai întrebări despre viaţă, cuplu, familie, copii sau serviciu? Cere-i sprijinul Andreei Dîrzu, la redactia@rd.com.

 

Am divorțat în urmă cu aproape două luni și îmi este extrem de greu. După o căsnicie de 15 ani, nu mai știu să fiu singură. Am atacuri de panică. Aș vrea să-mi găsesc pe cineva, numai ca să acopăr acest gol, dar îmi dau seama că nu mi-ar fi bine nici așa. Nu știu cum să gestionez situația. (Ruxandra, Constanța)

 

Dragă Ruxandra,

E dificil să treci peste un divorț, după o căsnicie îndelungată. Așa cum bine intuiești, să acoperi golul nu va ajuta pe termen lung. Veștile bune: ai nevoie de o perioadă în care să te obișnuiești cu noul statut și timpul va alina suferința de acum. Până una-alta, două luni este foarte puţin. Ai nevoie de un timp în care să trăiești doliul – până la urmă e vorba de o pierdere. Ceea ce îţi va face bine pe termen lung ar fi să fii bine în interiorul tău. Căutarea interioară îți va da putere și vei ajunge chiar să apreciezi statutul tău nou. Încearcă să te cunoști și să descoperi cine ești în afara acestei căsnicii. Fii bine cu tine!

 

Mă duc zilnic la serviciu și-mi dau seama că nu îmi mai place ceea ce fac. Nu am curaj să-mi dau demisia, pentru că aș rămâne fără bani. Și de mine depind alți oameni dragi. Pe de altă parte, nu pot să fac ce-mi place, pentru că nu am timp. Parcă sunt într-o gaură neagră. (Laurențiu, București)

 

Dragă Laurențiu,

O schimbare profesională nu e mereu ușoară. Atrage după sine ceva nesiguranță și nevoia de stabilitate. Însă primul pas este deja făcut. Dacă simți că nu mai ești satisfăcut de ceea ce faci, poţi începe să cauţi altceva. Nu înseamnă că trebuie să renunţi de tot la ceea ce ai acum. Ai deja un domeniu de interes? Nu te oprește nimic să te ocupi de asta în timpul liber, dacă este într-adevăr o pasiune. Și, cine știe, poate vei reuși pe viitor să transformi pasiunea ta într-o sursă de venit.

 

Sunt excesiv de timidă. Am fost așa dintotdeauna, dar am 25 de ani și aș vrea cumva să reușesc să-mi depășesc această stare măcar în unele situații – de exemplu, atunci când trebuie să vorbesc în fața mai multor persoane, să mă văd cu un bărbat sau să particip la un interviu. Ce îmi recomandați? (Andreea, București)    

 

Dragă Andreea,

Timiditatea poate fi deopotrivă fermecătoare (pentru cei din jur) și o sursă de inconveniente (pentru cel care se confruntă cu această stare). Ce poţi face? O rezolvare rapidă ar fi să te întâlnești cu un bărbat în faţa mai multor persoane și să ţii un discurs! Acum, serios vorbind, timiditatea poate fi transformată în resursă, pe măsură ce te confrunţi în medii sigure cu temerile tale. E important să ieși din zona de confort și să experimentezi una câte una situațiile mai sus menţionate. Cu răbdare, poate nu treci marea, dar învingi timiditatea. Curaj!

 

 

 

Vote it up
500
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza