Întreab-o pe Andreea

Ai întrebări despre viaţă, cuplu, familie sau serviciu? Psihologul are răspunsul potrivit
 

CÂTEODATĂ AM MOMENTE de furie pe care simt că nu le pot controla. Mai rău e că uneori îmi vărs mânia asupra oamenilor pe care îi iubesc. Cum să rezolv asta? 

SANDA, Târgovişte

Dragă Sanda,

Conştientizarea este primul pas în procesul de schimbare. Ce poţi face este să vezi când şi în ce fel se desfăşoară aceste accese de furie. Fă un tabel în care să notezi, în patru coloane diferite, situaţia în care a apărut furia (de ex: o colegă m-a rugat să fac o copie xerox), apoi gândul în legătură cu situaţia (de ex: poate să facă ea singură acest lucru), emoţia care a însoţit gândul (frustrare, enervare) şi comportamentul (de ex: am ţipat la ea). Astfel, vei externaliza situaţia, vei fi mai stăpână pe ea şi vei vedea ce anume te înfurie de obicei. Apoi, va trebui să schimbi felul în care te raportezi la situaţii (gândurile). Acest lucru nu se va întâmpla imediat, dar, cu puţină răbdare şi perseverenţă, vei observa schimbări.

 

DESEORI AM AUZIT vorbindu-se despre depresia celor care sunt singuri de sărbători. Dar nu m-am gândit serios la asta până acum. M-am despărţit recent de prietenul meu. Am fost împreună şapte ani. Şi mă văd în postura de a petrece aceste sărbători singură. Am prieteni, dar sunt în acea stare în care nu am chef să văd pe nimeni şi să ies nicăieri. Ştiu că mă afund în singurătate, dar chiar este asta un pericol?

IULIA, Bacău

Dragă Iulia,

Este firesc să te simţi singură având în vedere că ai ieşit dintr-o relaţie de şapte ani. Cred că ar trebui să îţi iei cât timp simţi că e necesar pentru a fi singură. Dar, pe de altă parte, nu cred că e cazul să te gândeşti la cum îţi vei petrece singură sărbătorile. Poate în acele zile vei simţi nevoia să ieşi şi să te bucuri alături de prieteni şi familie. Aceştia pot fi o resursă importantă pentru tine. Ar fi bine să trăieşti această perioadă de tristeţe examinându-ţi mai atent sentimentele, pentru că din orice perioadă grea, putem învăţa ceva. A te preface că te simţi bine şi a te forţa să socializezi atunci când nu simţi acest lucru, nu înseamnă decât că fugi de tine însuţi.

 

FIICA MEA a fost într-o primă tabără cu noii colegi de liceu. Când mi-a povestit câteva lucruri, am rămas interzisă. Una din fete venise cu iubitul ei, despre care ar fi auzit că e dealer de droguri, mulţi fumau iarbă, iar de băut, ce să mai spunem. Sunt îngrijorată de anturaj. Cum să procedez pentru a o proteja?

LAVINIA, Bucureşti

Dragă Lavinia,

Faptul că ea este deschisă să îţi povestească toate lucrurile acestea este un semn că legătura dintre voi este una puternică. Această legătură este tot ceea ce ar putea să o protejeze de aici înainte, pentru că, indiferent ce situaţii va întâmpina, va şti că tu eşti lângă ea şi că poate discuta cu tine. Nu poţi face altceva în afară de a-i da libertatea de a alege şi de a se confrunta cu propriile decizii, ştiind că are sprijinul tău.

 

ANDREEA GĂZDARU este psihoterapeut şi colaborator al revistei noastre

Vote it up
350
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza