Întreab-o pe Andreea

Ai întrebări despre viaţă, cuplu, familie, copii sau serviciu? Psihologul nostru are răspunsul potrivit.  
 

Am un bun prieten care şi-a pierdut soţia de curând. De fapt, suntem prieteni de familie de ani de zile. Numai că ei stau în România, iar noi, în America. Trebuia să venim să stăm la ei în iulie, pentru două săptămâni. Dar ea nu mai e şi acum nu ştim cum e mai bine. Claudiu, Seattle

Dragă Claudiu,

O pierdere nu e niciodată un lucru uşor, mai ales că e vorba despre o persoană cu care aveaţi o relaţie de prietenie. Pentru situaţia cu care vă confruntaţi acum, sunt două aspecte de luat în considerare: felul în care această pierdere vă afectează pe voi şi felul în care îl afectează pe prietenul vostru. Trebuie să vă gândiţi cum v-aţi simţi voi să mergeţi la prietenul vostru în acest an. Apoi, vorbiţi şi cu el şi întrebaţi-l cum e pentru el: dacă i-ar face bine să vă vadă sau să luaţi o pauză. E bine să luaţi o decizie împreună, ţinând cont de aceste lucruri. Fiecare face faţă pierderii într-un mod personal.

 

Am cunoscut un bărbat care îmi place şi mă înţeleg bine cu el, mai puţin în ceea ce priveşte religia. El este ateu, iar eu sunt o persoană care ţine cont de religie. Nu mă deranjază că nu crede în Dumnezeu, dar mă deranjează că, uneori, râde de mine în ceea ce priveşte credinţa mea şi obiceiurile legate de asta. Ana-Maria, Alexandria

Dragă Ana-Maria,

Veştile sunt bune: se pare că ai găsit un potenţial partener cu care ai multe în comun, mai puţin într-o singură privinţă, care este importantă pentru tine. Adevărul e că putea să fie vorba despre orice altă valoare a ta: onoare, încredere în oameni, onestitate şi tot aşa. Ce e de făcut? Spune-i deschis, dar ferm, că spiritualitatea ta e importantă pentru tine, că face parte din viaţa ta şi că nu e opţională. Ceea ce este opţional este a avea alături un partener care acceptă sau nu această parte a vieţii tale. Dacă pentru el e important să rămâi sinceră cu tine şi cu lucrurile care te definesc, probabil că va înţelege şi va accepta acest lucru.

 

Soţul meu m-a părăsit pentru o altă femeie. Problema este că avem o fetiţă de cinci ani, care îl iubeşte foarte mult. Numai că acum el nu mai vine pe acasă nici cât să o vadă. Cum să-i explic unui copil atât de mic ce se întâmplă? Raluca, Târgu-Jiu

Dragă Raluca,

Probabil că soţului tău îi este dificil să dea ochii cu tine şi cu fetiţa vostră după ceea ce s-a întâmplat. Este necesar să stabiliţi între voi ca adulţi ce urmează să se întâmple astfel încât relaţia cu fiica voastră să fie cât mai puţin afectată. După ce stabiliţi când şi cum o poate vedea pe cea mică, va fi nevoie să aveţi o discuţie cu ea din care să înţeleagă că mami şi tati nu mai sunt împreună, dar că veţi fi mereu părinţii ei. Este foarte important ca această discuţie să se întâmple doar după ce sunteţi voi siguri că relaţia dintre voi nu mai poate fi reparată. Altfel, nu are rost să trageţi concluzii pripite, în care să o implicaţi şi pe fetiţa voastră.

 

BUNE MANIERE: La sala de fitness

În cazul în care un aparat pe care doriţi să-l folosiţi este ocupat, veţi exersa la altul până se eliberează. Nu vă veţi aşeza „la coadă’“, aşteptând ca altă persoană să termine exerciţiile. Dacă ocupaţi un aparat, folosiţi-l pentru antrenament, nu pe post de scaun. Dacă aţi transpirat în timp ce aţi exersat la un aparat, politicos este să-l ştergeţi când aţi încheiat antrenamentul. În săli sunt sprayuri pentru curăţare sau şerveţele dezinfectante.

Sursa: agerpres.ro

 

Andreea Dîrzu este psiholog, consilier şi colaborator al revistei noastre. Trimite întrebarea ta prin adresa de e-mail ask.andreea@yahoo.com, poştă sau pe pagina noastră de Facebook. Detalii la pagina 8.

Vote it up
224
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza