­­Invatati sa vorbiti si sa ascultati pe rand

Pentru a avea relatii bune, ideea nu este sa castigati
 

Tehnica oglindirii poate aduce pacea in familie

Pentru a avea relatii bune, ideea nu este sa castigati. Trebuie sa faceti efortul de a-i lasa pe ceilalti – inclusiv pe copii – sa-si exprime punctul de vedere si sentimentele – si sa-i luati in serios. Pentru ca exercitiul oglindirii sa functioneze eficient, fiecare trebuie sa-si doreasca o relatie buna, nu sa aiba dreptate. Uneori, trebuie sa fiti dispus sa vedeti lucrurile din perspectiva celuilalt si sa fiti pregatit sa faceti compromisuri.

Daca aveti probleme in comunicare si nu reusiti sa rezolvati o problema, tehnica oglindirii va poate ajuta:

• Daca aveti de spus ceva important, rugati-l pe partener sa va asculte un interval de timp stabilit de comun acord – de obicei intre 5 si 15 minute – fara sa va intrerupa.
• Cand ati terminat de vorbit, partenerul – care v-a ascultat – trebuie sa repete ce ati spus si sa va confirme ca a inteles corect, inclusiv senti­­men­­tele dvs. legate de problema.(Ascultatorul nu trebuie sa raspunda justificandu-se, cum se intampla adesea in cazul disputelor obisnuite, nici sa intre in defensiva sau sa reactioneze la ce ati spus. Singurele comentarii permise in aceasta etapa sunt cele care oglindesc ceea ce ati spus dvs.)
• Apoi ascultatorul vorbeste in intervalul stabilit, fara sa fie intrerupt, iar dvs. ascultati. Dupa aceea repetati ce v-a spus, confir­mand ca ati in­­teles sentimentele partenerului legate de su­­biectul in discutie.

Nu trebuie sa gasiti imediat solutii ale problemei pe care ati auzit-o; de fapt, e mai bine sa nu dis­cutati despre problema timp de cel putin 24 de ore. Aratati respect fata de cele spuse, gan­­diti-va la problema si acceptati ca sentimentele celuilalt sunt reale, chiar daca le considerati fara sens, neimportante sau neadevarate. Cand reluati dis­cutia, va va fi mai usor sa rezolvati dificultatile.

De ce oglindirea are efect

Deseori, certurile se intensifica si in cele din urma persoanele implicate ajung sa spuna lucruri pe care le regreta, indepartandu-se de problema initiala. Tehnica oglindirii transforma schimbul de cuvinte intr-o cautare de informatii, nu intr-o cearta legata de cine are dreptate si cine greseste, deschizand calea catre discutii viitoare. Chiar daca nu rezolva problema in ches­­tiune, ea initiaza un alt tip de comunicare, ce creeaza apropiere intre partenerii de dis­­cu­­tie, fie ei sot si sotie, parinte si copil sau buni prieteni.

 

Vote it up
323
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza