Usturoiul poate preveni bolile cardiace

Timp de mii de ani, usturoiul a fost apreciat pentru potentialul sau terapeutic
 

Pretuit de egiptenii antici pentru proprietatile sale de crestere a puterii, usturoiul e folosit de atunci incoace in tratamentul multor boli. Cercetarile moderne se concentreaza pe exploatarea potentialului sau de a reduce riscul de afectiuni cardiace si cancer.

Timp de mii de ani, usturoiul a fost apreciat pentru potentialul sau terapeutic. Constructorii piramidelor egiptene il luau pentru forta si rezistenta. In secolul al XIX-lea, Louis Pasteur i-a investigat proprietatile antibacteriene, iar medicii l-au folosit in cele doua conflagratii mondiale, pentru a trata ranile de razboi. Usturoiul este inrudit cu ceapa, salota si alte plante din genul Allium. Intreaga planta este odorifica, dar aroma cea mai puternica este concentrata in bulb, sediul puterilor tamaduitoare si al mirosului specific al usturoiului.

Majoritatea beneficiilor pe care le aduce usturoiul sanatatii deriva din compusii sai cu sulf, peste o suta la numar. Cand bulbul este zdrobit sau mestecat, aliina, unul dintre acesti compusi, devine alicina, responsabilul chimic pentru mirosul usturoiului si pentru efectele sale asupra sanatatii. La randul sau, o parte din alicina este descompusa rapid in alti compusi de sulf, cum ar fi ajoena, care pot avea si ei proprietati medicinale. Gatind usturoiul se impiedica formarea de alicina si se elimina unele dintre celelalte substante chimice terapeutice.

Cum actioneaza

Diferite studii arata ca usturoiul poate preveni bolile cardiace in diferite feluri. De exemplu, usturoiul face ca trombocitele (celulele implicate in coagularea sangelui) sa fie mai putin cleioase, nelipindu-se de peretii arterelor si reducand astfel riscul de infarct miocardic.

Usturoiul scade usor tensiunea arteriala, in principal prin capacitatea sa de a dilata vasele de sange si de a ajuta sangele sa circule mai liber. Rezultatele studiilor recente, care au examinat efectul usturoiului asupra colesterolului, nu sunt concludente, dar majoritatea medicilor care agreeaza remediile nutritionale cred ca usturoiul, eventual in combinatie cu alte suplimente care scad colesterolul, merita incercat. Planta poate influenta metabolismul colesterolului in ficat. Ca rezultat, mai putin colesterol este eliberat in sange.

Beneficii suplimentare

Usturoiul ar putea avea calitati anticancerigene. S-a constatat ca este in mod special eficient in prevenirea cancerului digestiv si poate chiar a celui de san si de prostata – dar nu este clar cum produce aceste beneficii. Pot fi implicate mai multe mecanisme. De exemplu, planta actioneaza pentru a creste nivelul enzimelor, care pot detoxifica factorii de declansare a cancerului. De asemenea, usturoiul blocheaza nitritii, asociati cu cancerul de stomac, si stimuleaza sistemul imunitar. Si proprietatile sale antioxidante sunt importante.

Usturoiul este adesea eficient si impotriva unor microorganisme infectioase – virusuri, bacterii si ciuperci.

Vote it up
13
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza