Ponturi care ne feresc de o intoxicatie alimentara

Daca mancarea nu este gatita suficient, poate aparea pericolul toxinfectiilor
 

Alimentele contin in general cantitati infime de bacterii si virusuri, care sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor. Dar daca mancarea nu este manuita cum trebuie sau nu este gatita suficient, numarul microbilor poate ajunge la un nivel periculos, rezultatul fiind o usoara indispozitie stomacala sau o intoxicatie severa. Respectati urmatoarele reguli:

• Separati carnea si pestele de restul alimentelor. Cand le cumparati, puneti-le in pungi de plastic, ca sa nu curga zeama. Impachetati-le separat.

• Cumparati la sfarsit bunurile perisabile si puneti-le repede in frigider. Puneti carnea pe raftul de jos, pentru ca zeama sa nu se scurga pe alte alimente. Congelati carnea de pasare si carnea tocata daca nu o folositi intr-o zi-doua. Celelalte carnuri trebuie congelate in termen de patru-cinci zile.

• Nu decongelati produsele pe masa din bucatarie. Microbii se inmultesc repede pe carnea lasata la temperatura camerei, chiar in timpul dezghetarii.

• Planificati din timp si dezghetati alimentele in frigider. Puneti produsul congelat intr-o punga sigilabila. Asezati pachetul intr-un castron, in frigider, si lasati-l pana se dezgheata.

• Spalati-va pe maini inainte sa gatiti si ori de cate ori e nevoie. Spalati-va bine cu apa si sapun, 10–15 secunde, inainte de a va apuca de gatit. Stergeti-va cu un servet curat, de hartie sau textil.

• Nu refolositi cutitele, plansetele sau alte ustensile care au intrat in contact cu carnea cruda inainte de a le spala temeinic. Serviti mancarea pe o farfurie sau un platou curat, nu pe un suport unde au stat alimente crude.

• Gatiti bine carnea. Conform unor studii, culoarea carnii nu este un indiciu bun ca a fost gatita suficient. Carnea de vita tocata poate parea bine rumenita chiar daca temperatura in interior este de numai 55°C – cu mult sub cele 70°C necesare pentru a distruge bacteriile daunatoare.

• Cumparati produse taiate, precum jumatati de pepene sau salata ambalata in pungi, doar daca sunt refrigerate sau inconjurate de gheata.

• Pastrati in frigider produsele perisabile (capsuni, salata verde, plante aromate, ciuperci), produsele taiate si descojite.

• Spalati fructele si legumele sub un jet de apa inainte de a le manca, taia sau gati, chiar daca le veti curata.

• Aruncati frunzele exterioare ale legumelor, cum sunt varza si salata.

• Nu consumati germeni cruzi, chiar daca ii cresteti acasa. Umezeala si caldura favorizeaza inmultirea bacteriilor periculoase.

Vote it up
14
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza