Florile si frunzele de soc sunt un bun detoxifiant

Fructele de soc, utilizate adesea ca sirop, gem sau vin, sunt bogate in antocianine, acid folic si vitaminele A si C
 

Florile de soc contin tanini, potasiu, mucilagiu, fenoli si flavonoide. Fructele, utilizate adesea ca sirop, gem sau vin, sunt bogate in antocianine, acid folic si vitaminele A si C. Ele mai contin flavonoide si glucozide cianidinice, care sunt otravitoare in doze mari.

Utilizari medicinale. Florile si fructele de soc au calitati expectorante si favorizeaza transpiratia, ajutand astfel la scaderea febrei si la eliminarea toxinelor din organism. Datorita acestor efecte combinate, socul este util in  tratarea racelilor si gripei. In 1990, cercetatorii bulgari au descoperit ca socul are actiune antivirala impotriva virusului herpes simplex de tip I (cauzator de abcese) si a virusurilor influenza, tipurile A si B. Daca este administrat in doze suficiente in timpul infectiei, socul poate scadea mult timpul de recuperare dupa gripa. Un studiu francez, publicat in anul 1983, a demonstrat ca preparatele din soc au efect diuretic. Un decoct din flori de soc constituie o apa de gura sau o gargara pentru combaterea inflamatiiilor gingivale si ale gatului.

Preparare si dozaj

• In tratamentul gripei, racelilor si guturaiului: Infuzie - Puneti 2-5 g de flori uscate la o cana de apa clocotita. Infuzati timp de 5-10 minute si strecurati. Beti cel putin 3 cani pe zi.

• In tratamentul inflamatiilor gatului si gingiilor (gingivita) sau ale gurii: Decoct - Puneti 50 g de flori la 1 l de apa. Fierbeti timp de 5 minute, apoi lasati amestecul sa se raceasca. Folositi decoctul ca gargara sau ca apa de gura de 4-6 ori pe zi, mai ales dupa mese.

Vote it up
10
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza