Alergie alimentara, sensibilitate sau intoleranta?

Adeseori se fac confuzii intre alergiile alimentare si sensibilitatile si intolerantele la anumite alimente
 

Distinctia clara dintre aceste tipuri diferite de reactii adverse este data de timpul in care survin. De asemenea, difera si rolul sistemului imunitar in producerea lor.

Alergia. Reactiile alergice propriu-zise se produc rapid. Cand este mancata, de pilda, o aluna sau cand organismul are o reactie adversa la o intepatura de insecta ori la un medicament, sistemul imunitar secreta histamine si alte substante chimice, de tipul imunoglobulinei E (IgE). Rezultatul este, de obicei, aparitia aproape instantanee a unei iritatii sau inrosiri a pielii, plus umflarea rapida si severa, indeosebi in zona gurii si a gatului, care poate afecta respiratia. Starea potential fatala se numeste soc anafilactic si impune interventia medicala de urgenta.

Sensibilitatea. Sensibilitatea, sau alergia intarziata la un anumit aliment sau medicament (numita adeseori in mod gresit intoleranta) se face simtita mai tarziu, dupa 45 de minute pana la 3 zile. Efectele difera considerabil de la caz la caz, de la edem sau eruptie cutanata pana la dureri de cap, balonare, indigestie grava sau diaree. Sistemul imunitar este implicat in reactie prin supraproductia de alte imunoglobuline – IgG si IgM – si eliberarea de „proteine complement“ inflamatoare. Pentru a depista o sensibilitate alimentara, cel mai bine este sa urmati o dieta de eliminare, care implica scoaterea din alimentatie pentru cel putin sase saptamani a unui anumit aliment, si sa va faceti analiza sangelui, pentru a constata reactiile sistemului imunitar. Este indicat si sa tineti un jurnal alimentar.

Intoleranta. O intoleranta alimentara nu implica sistemul imunitar, ci se produce atunci cand sistemul digestiv este incapabil sa prelucreze un anumit tip de hrana. De exemplu, in intoleranta la lactoza, organismul nu produce cantitati suficiente din enzima lactaza, care este esentiala pentru digestia lactozei – zaharul natural pe care il contine laptele. Intoleranta poate avea origine genetica.

Vote it up
14
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza